понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дарияна Куманова – една българка с успешна музикална кариера в Италия

Дарияна Куманова – една българка с успешна музикална кариера в Италия

Българката Дарияна Куманова се радва на шеметна кариера в Италия. Джаз изпълнител, музикален педагог и творец, тя има собствено музикално училище в Милано и преподава в академията на Сан Ремо.

В еМисия България тя разказа, че е стигнала дотук с с много труд, лишения и доказване, като по думите й за имигрант от Източна Европа доказването трябва да е тройно. Казва също, че да остане в Италия е бил труден избор, но все още не е съжалила за него.

Обичам и България, и Италия, която ми е втора родина, свикнала съм с техните нрави и начин на мислене. У нас винаги съм радостна и щастлива да се прибира, но последните години виждам натрупване на завист, проблеми, които ме натъжават, хора, които са ме шокирали, признава Куманова.

И добавя, че се надява това да се промени, а причината вижда в икономическата обстановка и в навика от времето на комунизма „да бъдем равни“.

Въпреки това при посещенията си у нас Дарияна Куманова вижда и много нови тенденции, близки до европейските. Тя разказва за българска песен и клип, впечатлили директора на „Радио Италия“ с професионализма и качеството си на европейско ниво. Самата тя работи по съвместни проекти с български артисти.

В България вече могат да се правят продукти на световно ниво, макар публиката донякъде да изостава, тъй като години наред в съзнанието и вкуса на обществото се натрапваше попфолка, отбелязва музикантката.

За музикалното си училище, тя разказа, че е за по-големи деца, основно от 14 години нагоре, както и че е малко по-особено от нормалните музикални училища. Просто се опитвам да превърна грешките и дефектите на певците в тяхно качество, вместо да ги премахвам и уеднаквявам, обяснява Дарияна Куманова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …