събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Дарителска акция ще събира средства за английски превод на пътеписа „До Чикаго и назад“

Дарителска акция ще събира средства за английски превод на пътеписа „До Чикаго и назад“

Няколко поколения българи събра този уикенд празничната церемония по откриването на кръстовище в града, което носи името на бележития български писател и сатирик Алеко Константинов, автор на „До Чикаго и назад“.

Откриването на табелата по инициатива на генералния ни консул Иван Анчев беше съпроводено от тържество, което Би Ай Ти посети. Водещият Павел Хаджиев разказа впечатления за това важно за общността ни събитие, което дори просълзи старите имигранти.

Чрез това своебразно завръщане на Щастливеца в Чикаго се отбелязват и 120 години от смъртта на писателя. Константинов посещава Америка през 1893 г., когато създава и прочутия си пътепис.

„Ние всички сме много щастливи от това, че имаме възможност да почетем този най-красив духовен образ в нашия пантеон. Алеко Константинов винаги е бил символ на безгранична честност, на себеотрицание, винаги е бил пример на поколения българи за гражданска доблест и гражданска позиция“, коментира Анчев.

Междувременно инициативите, свързани с Алеко, още не са приключили, като идната събота ще се проведе възпоменателно тържество в памет на писателя в библиотеката на Чикагския университет, където има бюст-паметника на Щастливеца.

Ясна е вече и следващата инициатива на консулството ни – превод на пътеписа „До Чикаго и назад“ на английски език. За целта ще бъде организирана дарителска акция за събиране на средства и всеки, който има желание, ще може да подкрепи начинанието.

Вижте и вие как премина тържеството:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …