четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Даниела Горчева за разкритията около сваления MH17

Даниела Горчева за разкритията около сваления MH17

Разкритията на британския портал за разследваща журналистика Bellingcat относно сваления през 2014 г. малайзийски самолет в разгара на конфликта между Украйна и руските сепаратисти коментира в еМисия България журналистът Даниела Горчева, която живее в Холандия.

Преди дни от Bellingcat заявиха, че са идентифицирали конкретни руски военни, които е възможно да са били запознати или замесени в трагедията с MH17, при която загинаха 298 души. Според разследващите журналисти това е значителна стъпка към въздаването на справедливост.

Още преди да бъде изготвен окончателният доклад на експертите, руски журналисти попаднаха на следите на бригадата, свалила самолета с произведената в Русия ракетата земя-въздух „Бук“, отбелязва Горчева, която следи много отблизо темата и самото разследване.

Това сега бе потвърдено от доброволците, свързани чрез интернет, добавя тя, като напомня, че в крайна сметка информацията не може да се скрие, защото следите остават.

За това, по думите й, говорят и редицата „хаотични, понякога смехотворни коментари“ от руска страна, както и конспиративните обяснения от рода на това, че самолетът предварително е бил пълен с трупове, които показват безпомощност.

Според Горчева докладът на Bellingcat потвърждава с абсолютна сигурност няколко основни заключения.

Сред тях са това, че самолетът се е забил в земята след сваляне с ракета земя-въздух, изстреляна от земята, че съответният модел е произведен в Русия, че всичко се е случило за минута-минута и половина и т.н.

Известно е приблизително точно и мястото на изстрелване, което е част от принадлежащата на проруските терористи територия, отбелязва Горчева.

„Не може такава ракета да е в ръцете на някакви си „опълченци“. Тук става въпрос за бойна техника, сложна и тежка, която може да се управлява само от обучени специалисти.

Самата установка има няколко части, мобилната е прекарана в Украйна, проследен е пътят й, водените разговори.

Само един човек (руският президент Владимир Путин) може да нареди или позволи тежка военна техника да прекоси границата.

Русия не е обявила война на Украйна, а води военни действия, което се нарича „престъпление срещу мира“, казва журналистът.

Чуйте още подробности в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …