петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Даниела Горчева за национализма в Европа, историческата памет и критичното мислене

Даниела Горчева за национализма в Европа, историческата памет и критичното мислене

Журналистът Даниела Горчева гостува в студиото на еМисия България и коментира изборите във Франция и Холандия, както и вълните на национализъм.

„Национализмът не е лош априори, защото в трудни времена обединява хората и може да е много градивен“, обясни Горчева и даде пример с България между двете световни войни.

Тя разказа, че по това време сме имали много добри закони за бежанците.
Даниела Горчева каза, че София е имала много европейски облик, който обаче не може да се опази. Тя даде пример и със сгради, които са паметници на културата, но се унищожават.

„Хората не си познават историята. Учихме пропаганда. Задължителното образование в началното училище е много важно да включва как сам да си търсиш източниците“, обясни Горчева. По думите й децата трябва да се възпитават в критично мислене.

Горчева коментира и историческите обременености и различните им тълкувания днес, както и дали това ще помогне на България в предстоящото председателство на ЕС.
„Дипломатите ни правят груби грешки. Дори не става дума за протоколни грешки“, смята Горчева. Тя е на мнение, че трябва да се обърне внимание на престъпленията на комунистическия режим.

„ЕС има много проблеми – корупция, тежка администрация. Имаше опити за диктат на Брюксел над националните държави. Русия действа с подкупи и шантаж“, подчерта Даниела Горчева.

Журналистът изрази надежда Макрон да има куража да направи реформи, които са нужни от години. По думите на Горчева, има проблеми, които не се дискутират в България и има недоволство в обществото на ЕС.

„В Холандия не съм видяла ксенофобия, например. Пребиват хомосексуални двойки, но това обикновено са престъпления на имигрантите. Вилдерс не е това, което го представят“, обясни Горчева.

„Ако ще краде тази коалиция, сигурно ще е здрава. Но ако ще работи, сигурно ще се разпадне“, коментира Горчева новия кабинет.

Според нея България трябва да си оправи правосъдната система, тъй като никой не иска да работи в държава без правила, а работят рушветите.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Лазаров

    Вие! Добре ли сте да давате думата на една откачалка?!?