сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Даниела Горчева за наследството на българските благодетели, което тъне в разруха

Даниела Горчева за наследството на българските благодетели, което тъне в разруха

В Букурещ се намират къщата и кантората на братята Евлоги и Христо Георгиеви, домът на българския предприемач Димитър Хадживасилев от Свищов, както и Солаковия хан, в който е живял Любен Каравелов. Всички тези сгради обаче тънат в разруха. За безхаберието на държавата и състоянието на тези сгради разказа журналистът Даниела Горчева, която бе гост в предаването еМисия България.

„През 2012 г. бях за първи път в Букурещ. С проф. Лука Велчов, което е банатски българин, преселил се от Чипровци, тръгнахме на разходка по българските следи. Проф. Велчов е един истински патриот и родолюбец. Тогава валеше и имах чувството, че и небето плаче заради това, което видяхме“, разказа Горчева.
Според нея е смешно българската държава да не може да отдели 3-4 млн. евро за спасяването на тези сгради. Братята Евлоги и Христо Георгиеви са благодетели не само на България, но и на Румъния. Всички тези ценни за българската история сгради се намират в историческата част на Букурещ.

„Бандитската ни държава не проявява интерес. Българските управляващи са невежи, но е грехота. Не могат да се бият в гърдите на 2 юни или на 15 септември. Руши се къщата на хората, които дадоха университета на София. Това е позор“, категорична е Горчева.

Проф. Лука Велчов разказа, че няколко пъти българи са се обърнали към властите и са имали разговори за къщата, в която е работил Христо Георгиев.
„Установихме среща с кмета на Карлово. Опитваме се да видим и с кметството на Букурещ какво може да стане с тази къща. Намеренията са да се възстанови и да стане музей на Българското възраждане. Каравелов е писал в Солаковия хан. Собственикът на Солаковия хан е бил член на дружеството на българите още преди Втората световна война. Той разказва, че тези сгради са били подарени и пропиляни от българските управници. Нямам думи да изкажа своя бунт“, заяви Велчов.
Инж. Иван Иванов от Русе купува и реставрира подобни сгради като се опитва да запази българската история.

„Солаковият хан е последицата от отношението, което имаме към Любен Каравелов, който е един от стратезите за Освобождението на България. Този хан е построен през 1859 г. от братята Димитър и Ангел Солакови от Свищов. Те предоставят сградата за целите на Българския революционен комитет. В този хан той премества печатницата си и издава вестниците „Свобода“ и „Независимост“, разказа историята на сградата Инж. Иванов.

Той е категоричен, че това е сграда с колосално историческо значение за българите. По думите му, тя има такава значимост за българската история, каквато имат парламента и царския дворец в София. Ханът е бил средището на българската политическа емиграция. В момента сградата е в окаяно положение, но носещата й конструкция е напълно запазена.
„Тя позволява надграждане, ремонтиране и реставриране. По фасадата има запазени характерни архитектурни елементи, по които може да се реставрира цялата сграда в автентичния й вид“, обясни още инж. Иван Иванов.

Според Даниела Горчева купуването на тази сграда ще струва 3 млн. евро, но това за държавата не са много пари. „Днешните богаташи забогатяха много бързо и нямаха време да им се образува вкус. С пари на Димитър Хадживасилев е построена търговската гимназия в Свищов“, добави журналистът.

Тя разказа, че Тодор Живков подарява на Чаушеско голяма част от тези сгради. Имало е българска църква, училище и театър с въртяща се сцена. Те са съборени по времето на Чаушеско и сега там има бензиностанция. Ботев е живял в една от ценните сгради с жена си Иванка.

„Има готов проект, за да се възстанови Солаковия хан. Цената за продажба може да се намали и за още 2-3 милиона би могло да се възстанови, но дори и да е повече това е много важно за България“, категорична е Даниела Горчева.

Чуйте целия разговор с Даниела Горчева, инж. Иван Иванов и позицията на проф. Лука Велчов за българското историческо и културно наследство в Букурещ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. Трябва да си патологично тъп и злонамерен ,за да не прозреш значението и смисъла на това ,което е направила Даниела Горчева и за което се говореше в предаването.Ако всички журналисти притежаваха нейното перо, нейната смелост,нейната позиция и съвест, България щеше да е друга.

  2. Кой я е поканил и за какво? Тя не може да говори, та камо ли да коментира, да не говорим за познанията и. Има патологично самочувствие, но нито е журналист нито някога е работила някъде.

  3. Каква е тази хъкаща-мъкаща говореща глупости самозвана журналистка? Я да се скрие.