вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Даниела Горчева: В момента се извършва истинският преврат срещу демокрацията в Турция

Даниела Горчева: В момента се извършва истинският преврат срещу демокрацията в Турция

За мен е много тъжно всичко, което става в Турция, защото мога да кажа, че в много положения тя бе по-демократична страна от България. В последните два дни се съобщава, че Ердоган амнистира криминални престъпници, за да освободи място за политическите затворници. Ние този филм сме го гледали през ’44 – 45 г., когато комунистите освобождават криминални престъпници и след това запълват затворите със свои противници.

Така коментира ситуацията в съседна Турция, месец след опита за предврат, журналистката Даниела Горчева.

„В момента се извършва истинският преврат срещу демокрацията в Турция“, категорична е тя. Журналистката добави, че самата тя се отнася с доза съмнение към опита за преврат, заради добре подготвените списъци със съдии и прокурори, заподозрени в участие в метежа едва часове след него. Горчева изрази и недоумение, че непрекъснато се говори за Гюлен като организатор на преврата, а организация му е обявена за терористична, макар да няма нито един акт, който я свързва с тетористично нападение.

„Гюлен обаче помогна за пълзащата ислямизация на Турция. За мен светската държава е единственият гарант за свободата на религиите, но религията не може да бъде над държавата, тя е лично нещо, а религиозният човек трябва да се подчинява на законите. Не трябва да забравяме, че Ердоган и Гюлен бяха близки, докато турски медии не обвиниха Ердоган в шуробаджанащина и корупция. От там тръгна неговата параноя. Той иска да изчисти конкуренцията, тъй като се стреми към абсолютна власт“, каза още Горчева.

Една от каузите на Би Ай Ти е равенството и защитата на правата на българите в чужбина. Подтикнати от новината за нови арести в съседна Турция, се обърнахме към Министерството на външните работи, за да разберем дали има българи сред задържаните. На основание Закона за достъп до обществена информация, поискахме информация за броя на лицата с българско или двойно (българско и турско) гражданство, арестувани след опита за военен преврат в Турция през юли.

Отговор все още не сме получили, но журналистката Даниела Горчева, която е и сценарист на филма „Гьоч“. В документалната лента от първо лице са разказани историите на изселени от България български турци по време на Голямата екскурзия.

Горчева отбеляза, че се е свързала с някои от българските изследници, които са потвърдили, че са добре. Тя обаче добави, че сред тях има не само привърженици на Ердоган, но и негови критици.

„В момента Турция не е опасно място за туристи, но е опасно място за всички, които са критикували Ердоган“, посочи журналистката.

„Ердоган е законно избран, но се опитваше да подмени принципите на Ататюрк за светска държава, макар никога Турция да не е била демократична държава като северните и западноевропейски страни, но тя бе по-демократична от България“, каза още Горчева.

Тя коментира и каква трябва да е позицията на България в ситуацията в съседна Турция, като отбеляза, че големият проблем е, че страната ни няма политици и позиция, а предаването на Абдуллах Бююк е било скандално.

‘Трябва  адекватно политическо ръководство, а ние нямаме такова, за съжаление нямаме и национален елит, защото това, което се нарича национален елит в България, е втренчево в собствения си пъп и не се интересува от нищо друго. Нямаме опозиция, ГЕРБ я унищожи“, коментира Горчева.

Тя подчерта, че притесненията ѝ са огромни, защото „ГЕРБ пълзящо премахва конституционни бариери, които са сложени, за да ни предпазват от диктатура“.

„Дали това е правено целенасочено, или инстинктивно, защото манталитетът на тези хора е такъв, не зная, но се страхувам, защото нищо не пречи утре някой да имитира, че тук има преврат…“, каза журналистката.

„Хората в България не виждат вътрешната опасност, която ги грози“, добави тя и посочи, че за съжаление не вижда политици с демократични и исторически познания.

Вижте България днес през погледа на Даниела Горчева във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Мед ми капе на сърцето – соросоидчетата заскимтяха :))))

  2. СТОЯН ХЛЕБАРОВ

    Мисля,че и в България се извършва преврат срещу демокрацията!! Разликата с Турция е тази,че България е“все още“ член на ЕС и това се прави тайно и подмолно,като подготовка и в определен момент-когато общественото мнение напълно заспи-по команда от Москва-върху главите ни,ще се стовари това,което става и в Турция! Най близката им цел,в тази подготовка , е да се компрометира членството ни в ЕС , това ще стане,ако Президент стане човек на КГБ-БСП ,или,ако в Парламента се се избере тяхно мнозинство! Като се има пред вид,че обществото ни е силно ерозирано откъм евро атлантическите и християнските ценности-ТОВА ВРЕМЕ Е МНОГО БЛИЗО! Не случайно бившата и сегашна пета колона на Москва,става все по нагла и заплашителна….и все по явна!Ако нямаме кадърни и НЕ ВНЕДРЕНИ лидери на дясното-БЪЛГАРИЯ Е ОБРЕЧЕНА!