сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Даниела Горчева: Скандалът с Турция консолидира хората и повиши избирателната активност в Холандия

Даниела Горчева: Скандалът с Турция консолидира хората и повиши избирателната активност в Холандия

Днес холандците избират своя нов парламент. Това са първите знакови избори за бъдещето на ЕС.

Основните претенденти са националистическата „Партия на свободата“, водена от Герт Вилдерс, както и досега управлявалата „Народна партия за свобода и демокрация“ на премиера Марк Рюте. В разгара на изборния ден, журналистът Даниела Горчева ни разказва за настроенията на избирателите в „ниската земя“.

„В Нидерландия 43% от избирателите вече са глаували. Има висока избирателна активност навсякъде, обстановката е спокойна, ведра, без инциденти или притеснения, има много чужди журналисти, които отразяват изборите“ – разказва журналистът Даниела Горчева.

„Скандалът с Турция консолидира хората и повиши избирателната активност. Вилдерс ще получи известно повишаване на гласовете, но така или иначе последните проучвания дават предимство на Рюте. Гласува се до 21 часа. Тогава ще бъдат оповестени и първите екзит полове, а към полунощ ще знаем и резултатите. Прекалено голямо значение се отдава на партията на Вилдерс, но той няма как да състави правителство. Всички други партии вече обявиха, че няма да се коалират с него, а той няма да спечели повече от 13% от гласовете“, смята Горчева.

„Тази година има доста партии на изборите – при 17 милиона население има 26 партии, бюлетината е много дълга, гласува се винаги преференциално. Всеки избирател получава специална избирателна карта, с която се прави невъзможно повторното гласуване или злоупотреба“ – добави Горчева.

Какво още сподели Даниела Горчева, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Даниела Горчева

    Колеги, моля поправете печатната грешка горе в текста. Казах, че Вилдерс няма да спечели повече от 13 %, не повече от 50% . 🙂 Прослушайте записа на 03.36 минута и ще се уверите.