петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Даниела Бобева: Въпросът не е в растежа, а в неговото качество

Даниела Бобева: Въпросът не е в растежа, а в неговото качество

НСИ публикува експресната си оценка за ръста на икономиката през последното тримесечие на 2015 година, според която има 3.1% икономически ръст. На какво се дължи ръста и колко устойчив е той, коментира бившият вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева.

“Откъде идва растежът? Въпросът не е в растежа, а в неговото качество – колко е устойчив той. Износът ни се забавя, а той е основният двигател на икономическия растеж през последните години. Другата негативна тенденция е, че растежът във все по-голяма степен се движи от голямото харчене на държавата, а това не е устойчиво.”

“По отношение на 2015 година имаше една изключително интересна динамика. Пролетната прогноза беше доста понижена около 1%, след това започна да се повиша, така че в момента сме на един възходящ тренд. Последното тримесечие даде основание за оптимизъм, защото ръста беше малко над 3% от експресните прогнози. Но да не се радваме много, защото говорим за едно тримесечие. Данните ще бъдат ревизирани многократно, така че не знаем с колко е пораснала българската икономика през 2015 година. Хубавото е, че Европейската комисия повиши оценката си за миналата година и виждаме, че европейските ни партньори оценяват позитивния треднд.”

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …