понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Даниел Цочев и Нели Бенова – спомен за Емил Димитров и неговата „Моя страна, моя България“

Даниел Цочев и Нели Бенова – спомен за Емил Димитров и неговата „Моя страна, моя България“

Заради емоцията, която тази песен носи на всеки българин, е напълно заслужено тя да бъде наречена неофициален химн на България, заяви в „Жива връзка“ по повод песента „Моя страна, моя България“ Нели Бенова, автор и продуцент на спектакъла „На нея с обич“, посветен на Емил Димитров.

Заедно с нея гостува и актьорът Даниел Цочев, изпълнител на главната роля в спектакъла, според когото на днешния празник Трети март тази песен звучи съвсем на мястото си. Създадена е по емоционален повод, по време на продължително турне във Франция, докато съпругата му очаква раждането на неговия син в България, припомни историята й той.

Песента е била забранена, тъй като е била смятана за олицетворение на онези, които са избягали от България и са предали родината си. Това са измислени доводи на тоталитарната власт, но иронията е, че днес тази песен наистина се превъръща в песен на имигрантите, на българите, напуснали страната си, търсейки по-добро място за живеене, коментира Цочев.

Най-скъпите неща са в сърцето ни, убедена е Нели Бенова. Двамата си припомниха и още факти около живота и личността на Емил Димитров. Чуйте разговора с тях:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …