петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Даниел Пенев: Днес се решава съдбата на Университета в Будапеща

Даниел Пенев: Днес се решава съдбата на Университета в Будапеща

Хиляди унгарци и чуждестранни граждани се събраха на протест в Будапеща, за да изразят подкрепа за Централноевропейския университет. Те поискаха правителството да оттегли законопроект, който ще принуди университета да напусне Унгария.

Учебното заведение е основано през 1991 г. и финансирано от американския милиардер с унгарски корени Джордж Сорос. Протестиращите казват, че законът е посегателство срещу свободата на образованието. Парламентът ще обсъжда законопроекта тази седмица. Според новите изисквания чуждите университети трябва да имат кампуси и в Будапеща, и в страната на произход. Централноевропейски университет е единственото международно висше учебно заведение, което няма клонове другаде освен в Будапеща.

Премиерът Виктор Орбан е силен критик на гражданските организации, финансирани от Сорос. По-рано той заяви, че университетът е нарушил изискванията за издаване на дипломи. От учебното заведенеие обаче отхвърлиха тези обвинения. Унгарски учени и преподавателски организации, както и над 500 видни световни учени, включително 17 лауреати на Нобелова награда, изразиха подкрепа за Централноевропейски университет. Те го определят като влиятелен център на мисловността в Унгария.

Студентът Даниел Пенев, заявява, че Университетът няма да затвори, но може да се премести в друга страна. Според него обвинението за фалшиви дипломи е абсолютно нелогично, и че дори и заместник на премера Орбан е завършил в този университет.

„Нашият университет не е много популярен в страната, но пък е доста познат в чужбина“ – заявява Пенев.

„Сегашните студенти, като мен, ще могат да завършат, но не е ясно какво ще се случи с тези, които трябва да завършат след две години, както и с тези, които правят доктурантура“ – споделя българският студент в Будапеща.

Какво още сподели Даниел Пенев, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …