понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Даниел Кадик за черната книга на правителствените разхищения

Даниел Кадик за черната книга на правителствените разхищения

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа Даниел Кадик коментира в предаването „Просто Диков“ случаите, попаднали в издадената от Фондацията черна книга на правителствените разхищения. 

В изданието за 2016 г. са включени 15 случая на изразходвани значителни средства на данъкоплатците, които видимо не са постигнали целта си. Сред тях са казусите с много скъпа спортна зала в Пловдив, която днес стои празна; построените с европейски пари къщи за гости, които са заключени, както и много други.

„Причината за издаването ѝ е доста проста – искаме да ядосаме хората, искаме да покажем ясно какво се случва в България“, категоричен е Даниел Кадик. Той изтъкна, че с „Черната книга“ се надява да заинтригува хората.

Една от историите в книгата е посветена на това как се купуват медии с държавни пари от реклама по европрограмите.

„Това е история, която дори стигна до Германия. Миналата година имах интервю в една северногерманска телевизия точно за това как се злоупотребява с европейски фондове – дават се пари на медиите и там откъдето минават тези пари е кабинетът на министър-председателя. Това поражда проблем със свободата на медиите, защото, ако те се финансират и зависят от държавата, дори да казват, че са независими – това вече е голям проблем и искахме да насочим вниманието към него“, подчерта Кадик.

Сред казусите в книгата е смяната за 20 млн. лв. на застрахователя в БДЖ, който застрахова локомотивите и вагоните само за времето, което прекарват в депо.

„Това са абсудрдни случаи, които показват колко голям е проблемът с обществените поръчки в България. Дори новото правителство каза, че има някои проблеми в обществените поръчки, но те не били в Министерството на транспорта, което, за мен, е абсурдно“, коментира Кадик.

Последната история е за т.нар. къщи за гости. 200 млн. лв. е размерът на евросредствата, дадени за къщи за гости и развитие на селския туризъм, а с част от парите са построени частни къщи.

„Това отново е случай, в който пари на данъкоплатеца се разхищават. Имаме случаи на ужасно лошо планиране, но и такива, в които едни хора просто прибират пари в собствения си джоб и на своите приятели“, каза Кадик.

По думите му в България често сме свидетели на следния проблем – има ясни индикации и ясни доказателства за престъпление и от това нищо не следва.

„През изминалите 10 години Европейската комисия непрекъснато излиза с доклад за проблемите в България и нищо не се прави те да се решат. Всички ставаме свидетели на тези случаи отново и отново – виждаме големите табели, финансирани от ЕС и в момента, в който обектът бъде открит, той започва да се разпада и никой нищо не прави. Хората искат отчетност, искат някой да им каже защо се случва това и точно в тази посока искаме да ги тласнем с „Черната книга“, обясни Кадик.

„Опитваме се капка по капка да разбием камъка. Правим го, защото искаме да покажем на българските граждани, че и те могат нещо да направят. Опитваме се да насочим вниманието им към различните случаи и те да се ядосат. Защото в България има голям потенциал, но понякога българите просто не си вярват достатъчно. И все пак си мисля, че си стува и затова съм още тук“, каза той в отговор на въпроса не се ли е отчаял вече.

Той бе категоричен, че промяната трябва да дойде отвътре в държавата, а не който и да било отвън да казва на правителството какво да прави, защото България е суверенна държава.

„Бойко Борисов не е в позиция да се кандидатира за какъвто и да било пост в държавата. Той изостави България вече два пъти, просто я заряза. Вижте последните 10 години, откакто България е член на Европейския съюз, през повечето време Бойко Борисов беше министър-председател и той не направи абсолютно нищо, за да подобри положението в страната. Така че няма абсолютно никакви морални основания като председател на ГЕРБ да се кандидатира отново за премиер“, смята Кадик.

Той подчерта, че в България трябва да станем свидетели на гражданско недоволство, подобно на това в Румъния, за да се промени нещо.

Според Кадик при визитата си в Германия президентът Румен Радев се е оказал приятна изненада. Президентът зае умерена позиция спрямо Русия, при въпросите той отговаряше на английски език и започна с поздрав към аудиторията на немски език, въпреки че немският му е поостарял, сподели той.

„Дъщеря ми се роди тук и искам да ѝ кажа някой ден, че съм направил всичко по силите си, за да превърна България в едно по-добро място и искам да помогна на българите да направят страната си по-добро място. Не искам хората да тичат към Терминал 2 и да напускат страната, защото си заслужава да се живее тук“, заключи Кадик.

Целия разговор с директора на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа можете да видите във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

9 коментара

 1. Слава Симеонова – поредният трол на управляващата пасмина, на когото комунистите са му виновни 😀

 2. Слава Симеонова – много приказки и накрая едно голямо нищо казахте

 3. Антон Димитров

  Без партии и политици!Партиите на боклука!Вече 30 години пиесите уж различни а атьорите едни и същи.Време е за нов обществен и социален ред с пряка демокрация,референдуми,прозрачност и власта да е в ръцете на народа.Да може да гони и уволнява по всяко време всеки който не си върши работата,не да ми се скатават под имонитети и шикалкавяния.Не се заблуждавайте повече,изборите ако променяха нещо,щяха да ги забранят с закон.Статуквото си е все едно и също,само избираш дали да те трепят с прашка или пушка,пистолет,тояга………края все е еднакав.Няма Бойко,няма мойко.В Бг има друга власт и това е народа.Вън всички паразити от зала 1 на пл.“Александар |“.

 4. slava simeonova

  Г-н,ДИКОВ,НЕ ПРЕДПОЛАГАХ,ЧЕ И ВИЕ СТЕ СЕ „НАКИЧИЛИ С ПОДОБАВАЩАТА ФИНАНСОВА ПОДПЛАТА“ НА ХОРОТО НА ГРОБОКОПАЧИТЕ НА ОСТАНАЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД В БЪЛГАРИЯ. ВТЪЛПЯВАЙКИ НИ, ЧЕ СМЕ МАЛОУМНИ И НЕ ВИЖДАМЕ И НЕ РАЗМИШЛЯВАМЕ НАД ТОВА,КОЕТО СТАВА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ТЕАТЪР И ПАЗАР ОТ СТРАНА НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИЗЧАДИЯ И ТЕХНИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ. ХОРАТА,КОИТО ДЕСЕТИЛЕТИЯ ДОУНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРСКИЯ БОЖИ ДУХ СЪС СОЛИДНАТА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ. СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХОРА СИ ПОДГОТВЯТ РОБСТВОТО НА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ. СЛАВА НА БОГА,ЧЕ ИЗВЕДЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ДЕЦАТА НИ, ВСИЧКО ЩО Е ЧИТАВО И СПОСОБНО И НАДАРЕНО,ЗА ДА ЗАПАЗИ РОДЪТ БЪЛГАРСКИ! ОТКЪДЕ ВИ ХРУМНА ИДЕЯТА ДА КАНИТЕ ТОЗИ АКТИВЕН ЛЕНТЯЙ – ЛИБЕРАЛ? ПО ВЪНШЕН ВИД МИ ПРИЛИЧА ПО-СКОРО НА ПОМЕШЩИК ОТ СТАРАТА РУСКА ИМПЕРИЯ. И ОТКЪДЕ НА КЪДЕ СИ ПОЗВОЛЯВА ДАЛИ БОЙКО БОРИСОВ „ИМАЛ ПРАВО“ ДА СЕ КАНДИДАТИРА? ЕГА ТИ НАГЛОСТТА МУ!?! АКО ПРОКЛАМИРА,ЧЕ ОБИЧА БЪЛГАРИЯ,ЗАЩО ДО СЕГА НЕ Е НАУЧИЛ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК? И ЗАЩО В ТАЗИ СВОЯ КНИГА НЕ Е ЗАПОЧНАЛ ИЗЛОЖЕНИЕТО СИ ОТ ЛУКАНОВАТА ИЛИ ВИДЕНОВА ЗИМА,КОГАТО ЗАПЛАТАТА БЕШЕ 4-5 ДОЛАРА? И ПО МАГАЗИНИТЕ БЕШЕ КУПОННАТА СИСТЕМА. А БЪЛГАРИЯ БЕШЕ КАТО ЕДНА ОГРОМНА ДИСКОТЕКА? ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ТОВА,Г-н ДИКОВ? ИЛИ И ВАС ВИ Е ОБЗЕЛА РУБЛАДЖИЙСКАТА АМНЕЗИЯ? И СТЕ РЕШИЛИ ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ КЪМ ХВЪРЛЯЩИТЕ ПОСЛЕДНИ БУЧКИ ПРЪСТ ВЪРХУ КОВЧЕГА НА МНОГОСТРАДАЛНАТА БЪЛГАРИЯ? ЩЕ ВИ РАЗКАЖА ЕДНА КРАТКА И ПОУЧИТЕЛНА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ: КОГАТО ЯН ХУС,ВЕЛИК РЕФОРМАТОР В СРЕДНОВЕКОВИЕТО / добре ще е да попрочетете историята му/,ИНКВИЗИЦИЯТА ГО ПОСТАВЯ ВЪРХУ КЛАДАТА ЖИВ,ЗА ДА ГО ИЗГОРИ, КЪМ КЛАДАТА СЕ ПРИБЛИЖАВА ЕДНА ИЗГЪРБЕНА СТАРИЦА,НОСЕЙКИ В РЪКАТА СИ СНОПЧЕ СУХИ СЪЧКИ,КОИТО ДА ХВЪРЛИ В ОГЪНЯ НА КЛАДАТА. ПОГЛЕДНАЛ Я ЯН ХУС И ИЗВИКАЛ: „О, СВЕЩЕННА ПРОСТОТА!“… ОЩЕ НЕЩО: МЛАДАТА РУМЪНСКА ПРОКУРОРКА,КОЯТО ИНТЕРВЮИРАХТЕ,ЯСНО ВИ КАЗА: СЪДЪТ ОТСЪЖДА ПРИ ДАДЕНИ И ПОТВЪРДЕНИ,ПИСМЕННИ И ФИНАНСОВИ ДОКУМЕНТИ,А НЕ КОЙ КАКВО Е ИСКАЛ ДА КАЖЕ ИЛИ ПО ПОРЪЧКА НА ПАРТИЯТА ИЛИ ЛИЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ЛЪЖИ. ВСИЧКО ДРУГО Е КЛЕВЕТА И САМООСЪЖДЕНИЕ НА ТЕЗИ,КОИТО ВЪРШАТ ЗЛО. ЗАЩОТО БОГ ВИЖДА ВСИЧКИТЕ НИ ДЕЛА И ВЪЗДАВА СВОЯТА СИ ПРАВДА!!! НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ВЯРВАТЕ ИЛИ НЕ ВЯРВАТЕ В СЪЗДАТЕЛЯ. И ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ ДА ВИ ДАМ ЕДИН СЪВЕТ: ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ ЗА ВАС КАТО ЧОВЕК,БОРАВЕЩ СЪС СЛОВОТО – ПОСЕТЕТЕ УРОЦИ ПО ПРАВОГОВОР,ДИКЦИЯ И ПУНКТУАЦИЯ НА ИЗГОВОРА И ОЩЕ НЕЩО,ЗА ДА ВИ СЕ РАЗБИРА ИЗКАЗА ВИ НА ЖУРНАЛИСТ. ТОВА Е ДОБРО ЗА ВАС,ЗАЩОТО ЗА МЕН НЯМА ВЕЧЕ ЗНАЧЕНИЕ,КАК ГОВОРИТЕ,ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ ДА СИ ПРОПИЛЯВАМ ВРЕМЕТО ,ЗА ДА ВИ ГЛЕДАМ ПРЕДАВАНЕТО. ПОЗДРАВИ.

 5. Дали знае или на знае английски няма значение. Много по-силно е, че единствен той прави истинска журналистика – всяка неделя, а и през седмицата, изнася истории и факти, задава неудобни въпроси, притиска….но къде си ти народе…събуди се….
  Продължавай Диков….по-трудно е при нас, но вярвам, че ще се получи….

 6. Крсимир

  А не трябва ли първо гл.прокурор да бъде „опраскан“ за да му се обясни защо е на този пост!

 7. Дървосекачът

  ИзключителноСилна серия днес, г-н Диков ! ( Браво !)
  …ТА ! :
  –> Двустъпковата !, от А до Я
  + Нов Нюрнбергски у Нас.

 8. Дедо за теб е важно ,че Диков не говори английски, а не че само той повдига темата че в България се КРАДЕ като за последно

 9. Сашо Скиорчето не може да обели две думи на английски език.