вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Даниел Кадик за България между Турция и ЕС, бежанците и чака ли ни промяна след изборите

Даниел Кадик за България между Турция и ЕС, бежанците и чака ли ни промяна след изборите

Директорът за Югоизточна Европа на Фондацията за свобода „Фридрих Науман“ Даниел Кадик коментира в предаването еМисия България срещата на премиера Бойко Борисов с турския президент Ердоган, а след това с германския канцлер Ангела Меркел.

„Не мисля, че ролята на премиера Бойко Борисов беше посредник или представител на европейската общност при посещението му в Истанбул. Той използва добрите си отношения с Турция. Разбира по-добре какво се случва там и възможността да изтълкува различни позиции. Представил е и турската позиция, което е много съществен момент. Расте един конфликт между Турция и ЕС и това е полезно към момента“, смята Даниел Кадик.

Според него германските партньори не тълкуват какво прави Бойко Борисов. „Това, което беше важно е какъв е потенциалният източнобалкански път на бежанците, който върви в паралел със западния и който би могъл да бъде заплаха за ЕС. Въпросът за външната политика в Югоизточна Европа е много странно същество и е хубаво дневният ред на всички политици да бъде еднакъв в криза“, смята Кадик.

По думите му, България е съсед на Турция и член на ЕС и би могла да има обща позиция заедно с Гърция по отношение преговорите с Турция. Освен това, на последната среща на върха е станало ясно, че няма ясно решение каква е линията, която ЕС да поеме и в този случай според Кадик е трудно посланикът или „вестоносецът“ България да знае какво да каже на Турция.

Директорът за Югоизточна Европа на Фондацията за свобода „Фридрих Науман“ смята, че ЕС няма да вдигне визовия режим за Турция след последните събития в страната. Ако това обаче стане, то ще бъде ясен знак, че ЕС кляка пред Турция, защото тя не изпълнява изискванията за влизане в ЕС.

Той подчерта, че има един факт, на който не се обръща внимание – че Турция, както и България, е член на НАТО. „Ако доброволно пусне толкова много бежанци, Турция нарушава сигурността на съюзниците си в НАТО не само като не контролира границите си, но и като нарочно позволява на трафикантите през морето да минават стотици хиляди бежанци, освен това допуска и те да умират. ЕС не може да бъде поставен в ситуация на рекет“, категоричен е Даниел Кадик. Той смята, че трябва да се намери начин да бъдат оправени лагерите в Турция, да се използва Фронтекс, а на Турция по-често да се припомня, че е член на НАТО и ако застрашава ЕС, нарушава и сигурността на НАТО.

„Добрите отношения между Путин и Ердоган всъщност не са много присърце на много членове на НАТО. В момента НАТО е малко крехка сграда. Освен това има една тема, която хората избягват и не искат да я използват – отношенията между Турция и ЕС“, посочи Кадик.

Той е категоричен, че политиците се страхуват да вземат решения, особено по проблема с бежанците, а трябва да се преодолее националния егоизъм и да се вземе решение.
Според него до момента е станало ясно, че ЕС не може да се справи с кризата с бежанците, а на Ангела Меркел не й е лесно, тъй като Вишеградските държави са много твърди в позицията си, България също отказа да приеме обратно бежанци от Германия, Чехия и Полша също. „Къде да бъде европейското решение, след като тези държави отказват да участват? От една страна Меркел взема решение, а други членове на ЕС не искат да вземат решение. След това обаче я съдят. Така не мога да го разбера“, коментира Директорът за Югоизточна Европа на Фондацията за свобода „Фридрих Науман“.

„Бройката на бежанци в Германия вече е над милион. Големите държави като Германия и Франция поемат най-голямото бреме от тази криза, защото поемат голям брой бежанци и плащат най-много. Има дефицит на солидарност и отговорност. А и другите страни искаха да бъдат членове на ЕС. Търси се мекото на хляба. В резултат на факта, че Германия е взела толкова много бежанци, това й дава правото да вземе една лидерска позиция“, убеден е Даниел Кадик.

Според него премиерът Бойко Борисов би могъл да има фантастична позиция в ЕС сега при воденето на преговорите заради факта, че Гърция и България граничат с Турция. Проблемът няма да се реши като се правят огради и се оставят Динковци по границата, смята Кадик. „Не мисля, че Бойко Борисов е готов за това. Той не е човек, който е мекушав. Но нищо, нищо не казва. Генералният проблем е, че политиката в България администрира проблемите, но не ги решава. А фундаментален проблем е, че хората не вярват в политиката“, анализира Кадик.

Ще има ли промяна? Според Кадик, с Бойко Борисов – не, а ако дойдат други, не е задължително промените да са за по-добро.

Чуйте коментара на директора за Югоизточна Европа на Фондацията за свобода „Фридрих Науман“ Даниел Кадик за корупцията, организираната престъпност, външната политика на България и ще донесат ли промени президентските избори в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …