понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Даниел Кадик: Събитията в Берлин ще ни обединят

Даниел Кадик: Събитията в Берлин ще ни обединят

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа Даниел Кадик гостува в студиото на еМисия България и коментира ситуацията в Берлин след терористичния атентат снощи, политическата ситуация в България и разказа за нова книга, която събира емблематични примери на правителствено разхищение в България.

„Очевидно събитията в Берлин дойдоха като шок за всички. Медиите позакъсняха с това, което се случи, тъй като коледните базари са местата, на които хората се съберат. Тази атака беше не само срещу Германия, но и срещу тъкънта на немското общество. Не знаем какво точно се е случило. Мислехме, че нападателят е заловен, но по-късно се оказа, че това не е така“, заяви Даниел Кадик.

Той смята, че случилото се в столицата на Германия не е удар срещу германската толерантност.
„Това е нещастно събитие по време на криза, но то нито увеличи нивото на заплаха в Германия. То си беше високо. Много изложени сме на такива конфликти, но не знаем какво се е случило – може да е бил бежанец, но може да е бил и някой луд германец. Много е напрегната атмосферата в Германия и ако не разберем кой го е направил, атмосферата ще се влоши много повече“, убеден е Кадик.

Според него случилото се по-скоро ще обедини хората. „Хората се обединяват, сближават се в минута мълчание за жертвите. Надеждата ми е, че хората ще се сплотят. Разбира се, винаги ще има радикални представители на дясното. Алтернатива за Германия имаше отвратителни съобщения за пресата и изявления, използвайки ситуацията“, добави директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа.

„Те искат да сме уплашени, да затегнат мерките за сигурност и да се откажем от свободите си. Надявам се хората да не се поддадат на страха и да говорим за проблема и за това как могат да се подобрят нещата и да се върнем към нормален живот“, каза Кадик.

Той посочи, че е бил публикуван списък на високопоставени лидери, които са поднесли своите съболезнования и добави, че в него са всички европейски и световни лидери. „Може би това е доброто в лошото – че сме заобиколени от приятели, които ги е грижа какво се случва с нас. Най-после трябва силите на сигурността на Германия и на другите държави да се сплотят за по-добри мерки за граничен контрол, убежище и по-добро разпределение на бежанците в Европа. Тези кризи имат потенциала да сближат хората не само в Германия, но и в Европа. Ако се работи съвместно, ако не се откажем от свободите си и от нашите ценности“, категоричен е Даниел Кадик.

Той разказа и подробности за една нова книга – „Черната книга за правителственото разхищение в България 2016“, която обединява най-добрите примери на разхищенията.

„Иван Бедров е главен редактор и събра колеги, за да бъдат обсъдени различни случаи и първоначално обемът беше 10 пъти по-голям, но се съсредоточихме върху 15 най-представителни случая в България. Смятам, че са се справили много добре българските журналисти. Повечето от българите могат да посочат един-два случая на разхищения на данъкоплатеца“, заяви Кадик и подчерта, че целта на тази книга е да ядоса българите.
Той даде и някои конкретни примери за разхищения, сред които ремонтът на столичния бул. „България“, неработещите държавни железници и други.

Чуйте целия разговор с Даниел Кадик в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …