понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Даниел Кадик: Бойко Борисов нарочно оставя България в ужасно състояние

Даниел Кадик: Бойко Борисов нарочно оставя България в ужасно състояние

Даниел Кадик, директор на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа Даниел Кадик коментира ситуацията в България след случилото се в Харманли, както и събитията от политическата сцена както в България, така и в Европа и САЩ.

„Не съм изключително изненадан, че има такива сблъсъци в Харманли. Видях, че нараства напрежението. Когато властите решават да закрият лагера, без предизвестие, естествено, че ще се получи нещо подобно. Чувстват се заключени. Не е особено умно от страна на властите“, коментира Кадик. Той посочи, че е била установена карантина, без особени доказателства, че има нужда от нея.

„Има политически причини, които са за четкане на националистите. Германските медии извеждат България като държава, която е източник на лоши новини. Имаме лагери, имаме проблеми и размирици от време на време, но не и с такива мащаби. Има 20-40 пъти повече по брой имигранти, отколкото в България. Но Германия е крайна точка за тях. Те не желаят да бъдат в България. Ако бъдат заключени тук, естествено, ще се бунтуват“, убеден е Даниел Кадик.

Той смята, че в последните години липсва европейски подход за решение на кризите в България, а и в Гърция. „Из Европа има голямо движение към десницата – не десницата, която дойде на власт в България след 89-та година. Нека се запитаме какво ще стане, ако Меркел не е вече там, ако консерваторите като вашия министър-председател в оставка напуснат. Боя се, че Европа ще стане още по-дезорганизирана и ще има още по-малък шанс за решаване на проблемите“, анализира директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа.

По думите му, без силна централна фигура като Ангела Меркел има смаляване на шансовете за решение на подобни проблеми. „Проблемите ще нараснат в Европа и България, без централна сигурна фигура. Всеки търси собствено спасение, но Европа не работи така. Тя е учредена въз основа принципа на свободно движение на услуги, хора. Доколкото нямаме външни заплахи, всичко работи добре“, посочи още Кадик. По думите му без дългосрочна стратегия, хората не си дават сметка, че натрупват дългосрочни загуби.

Според него в Европа проблем е политическото лидерство. „Такъв проблем видяхме в Америка, когато избраха Тръмп. Партиите и медиите отдавна пренебрегват някои тенденции в обществото. Когато имаме налагане на етикети, нямаме диалог. Хората не се усещат представени и за това имаме възход на популизма“, смята директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа.

Той разказа, че е дошъл в България преди 4 години, когато е имало протести, а Бойко Борисов подаде оставка. „Той насочи автомобила към стената – не изпълни реформи в съдебната система, правораздаването и борбата срещу корупцията. България е в криза и Бойко Борисов е докарал държавата до още по-дълбока криза. Оставя тази държава в ужасно състояние и то нарочно“, категоричен е Кадик.

Той посочи и че имаме разпиляване на политическите участници и предвиди засилване на антисистемните сили, което, според него, е много опасно за България в този момент.

Чуйте целия разговор с директора на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа Даниел Кадик в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Тиквата от Банкя се изреди на всички ръководни постове (по няколко пъти вече), и винаги оставя хаос след себе си. Обаче не е виновен той, а всичките тези шарани, които му се хващат на въдицата и гласуват за него.