неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Даниел Кадик: България е тръгнала по пътя на Русия и Унгария. Не само нищо няма да се случи, ами нещата ще тръгнат назад

Даниел Кадик: България е тръгнала по пътя на Русия и Унгария. Не само нищо няма да се случи, ами нещата ще тръгнат назад

България е тръгнала по пътя на Русия и Унгария, изрази опасение Даниел Кадик, директор на фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа, в „Просто Диков“, коментирайки идеята на Обединените патриоти чрез промени в Закона за съдебната власт да се ограничи финансирането на някои магистратски организации.

Заплахата за българската съдебна система не идва от неправителствени организации и чуждестранни посолства, които се опитват да подпомогнат качеството й, а отвътре – от злоупотребата с финансови средства, от политическите влияния и натиска върху магистратите, категоричен е той.

Те казват, че е налице чуждестранно влияние, ако посолства или НПО-та подкрепят Съюза на съдиите, но той предоставя подкрепа на съдиите като цяло, осигурява им обучения, изпраща ги в съседни страни в помощ на тамошните съдебни системи – и понеже България няма пари за тези толкова важни неща, се използват външни източници, обяснява Даниел Кадик.

Става дума за някаква шизофрения, смята той, напомняйки, че от една страна има проблем, ако фондация „Америка за България“ финансира нещо – въпреки, че дори представители на ВСС са ходели до Америка на нейни разноски, но няма такъв, когато премиерът Бойко Борисов публично обявява, че предизборната им кампания се плаща от германските фондации „Аденауер“ и „Ханс Зайдел“.

Много е хубаво представители на ВСС да ходят на обучения в САЩ, но за съжаление става дума само за елита, а това вече е проблем, добавя Кадик.

Директорът на фондация „Фридрих Науман“ коментира и какво се е случило след издадената от фондацията черна книга на правителствените разхищения у нас, за която говори и преи предишно свое гостуване. В изданието за 2016 г. бяха включени 15 случая на изразходвани значителни средства на данъкоплатците, които видимо не са постигнали целта си.

Не само нищо няма да се случи и няма да има никакъв напредък, ами нещата ще тръгнат назад, което е много опасно в сегашния контекст, песимистичен бе обаче той. Според Кадик вместо да се набеждават чужди организации, трябва да се зададе въпросът КОЙ финансира съдебната система в момента.

Той обеща фондацията да преведе книгата на английски, да я обнови за тази година и тя да стигне до всеки евродепутат и служител в институциите на ЕС.

Кадик коментира също и новия кабинет Борисов-3, който според него е същият като предходните, с тази разлика, че в него има отявлени националисти и хора, които не се интересуват нито от Европа, нито от бъдещия просперитет на страната.

Той твърди, че се говори, че Европейската народна партия е загубила значителна степен от доверието си към премиера Борисов, главно заради липсата на реформи. Борисов пази в някакъв смисъл България стабилна в момента, но ако се появят някакви пукнатини, той много бързо може да бъде изоставен и подкрепата да се прехвърли към някой друг, категоричен е Кадик.

Типичното „балкански“ тип поведение много прилича на поведението на левицата в Германия, коментира още Даниел Кадик.

Той даде пример с протестиращите срещу срещата Г-20 в Хамбург, издигнали лозунг „Добре дошли в Ада“ и предприели опустошителни хулигански действия срещу града и обикновените граждани, докато по думите му в същото време твърдят, че са за един по-справедлив и мирен свят на малките хора, лишен от насилие и потисничество. За съжаление, това е много типично за лявото, смята той.

Президентът Доналд Тръмп изглежда е много добре запознат с поведението на редица от политиците в този регион, има техния език на тялото и също толкова не го е грижа, смята още Кадик.

Тръмп отправя едни опростени послания, които карат света да изглежда много по-прост и ясен, а вината – прехвърлена винаги върху някои друг; послания, които се приемат добре от много хора, за съжаление, добавя Кадик, според което това е изключително опасно и работи срещу установените партии.

Чуйте целия разговор с Даниел Кадик и мнението му за съюза с патриотите, предстоящото председателство и как вижда нещата в близко бъдеще у нас:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. Защо тогава Европа е толкова мила към нашия премиер-мутра Борисов?

  2. Корнелий Савов

    Здрасти, г-н Карик,ние го казваме отдавна,ама друго е ,след като сме се осрали до уши,да ни го кажат чужденците! Не,че някой ще чуе или ще се поправи! Нещата отидоха твърде далеч и с приказки няма да се поправят!Ножът е опрял в кокъла,а няма и намек за някакво намерение на властимащите,че разбират до къде са я докарали! Вече въпросът не е само в съдебната власт,а във всички власти до една!