сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Данаил Кирилов: Надявам се ГЕРБ пак да подкрепи Росен Желязков за шеф на КЗК

Данаил Кирилов: Надявам се ГЕРБ пак да подкрепи Росен Желязков за шеф на КЗК

Председателят на правната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че при нова процедура за избор на шеф на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се надява ГЕРБ отново да подкрепи Росен Желязков.

Желязков бе номиниран от ГЕРБ за поста, но през седмицата сам оттегли кандидатурата си.

„Бях изненадан и много разочарован от това решение, защото това е случай на нечестна и подмолна атака на наши политически партньори, която води до това да се засегне авторитетът на качествен експерт“, каза Кирилов пред журналиста Полина Паунова.

Той подчерта, че се надява и много иска Желязков отново да участва в надпреварата, тъй като има „голяма експертиза“, качествен и способен юрист е.

Кирилов коментира и други актуални теми от изминалата седмица.

По повод приетите на първо четене изборни промени Кирилов посочи, че ГЕРБ има ясна позиция за задължителното гласуване. Макар в партията да нямат свръхточна оценка на очакваните резултати от него, депутатът подчерта, че се очаква повишаване на избирателната активност с 20 – 30 %. 

„Много е възможно да не подкрепим санкцията, предложена от ПФ, а да предложим поощрение за задължително гласуване“, каза Кирилов.

По думите му реалистично електронното гласуване може да се случи през 2018 г.

Кирилов коментира и появилата се информация, че между двете четения може да се вдигне прагът при преференциално гласуване на местни избори, като отбеляза, че той действително е прекалено нисък. Той обаче не се ангажира да каже дали е възможно да бъде вдигнат преференциалният праг за парламентарни избори.

Депутатът от ГЕРБ коментира и казуса с комисиятата, която трябваше да разследва евентуална намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България, но след изказване на премиера Бойко Борисов стана ясно, че тя няма да заработи. 

„Не е силова намесата на Борисов. Нима аз имам повече права като член на ГЕРБ от Борисов като основател и лидер на партията. Той има всички права, когато идва ред за едно партийно решение. Не мога да споделя виждането, че нещо е налагано“, категоричен е Кирилов.

Целия разговор с депутата можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …