вторник , 17 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Данаил Кирилов: Дерегистрацията на негласували ще прочисти „мъртвите души“ от списъците
KIRILOV_IK картинка

Данаил Кирилов: Дерегистрацията на негласували ще прочисти „мъртвите души“ от списъците

Не мисля, че дерегистрацията на негласували ще демотивира гражданите. Единият ефект от отписването е, че ще даде ясна и точна представа за избирателните списъци. Очакваме окончателното прочистване на т.нар. „мъртви души“ от избирателните списъци. Ще имаме възможност да отразим и кои български граждани не са в България.

Това коментира председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пред репортера на Би Ай Ти Николай Драганов.

По-рано днес депутатите от ресорната комисия, които гласуват поправки в Изборния кодекс на вече трето извънредно заседание, решиха, че гласувалите на избори ще бъдат стимулирани, но не с томбола, а избирателите, които не са упражнили правото си на вот на предходните избори, ще бъдат дерегистрирани от избирателния списък.

„Две много тежки гласувания имаше днес. Едното бе свързано с последиците от негласуването. Положителната последица, свързана с т.нар. стимулиране или поощряване на избирателите, доведе до следния резултат – отпадна предложението на колегите от ПФ за провеждане на томбола, а бе прието принципно предложение с вносители от РБ – да има общ текст, че гласуването се стимулира, като методът, видът и размерът се определя с решение на МС. Неблагоприятната последица при негласуването бе приета на второ четене в правната комисия, т.е. това предстои да се гласува в зала. Възприе се, че избирател, който не е участвал на последните избори, се заличава от избирателния списък, ако не е имал уважителни причини“, обясни Кирилов.

Той коментира, че не смята, че дерегистрацията ще се усложни процеса на гласуване. Депутатът подчерта, че се гарантира възможността на избирател, който е пожелал да се активизира, да може се включи в списъка по всяко време и това да става по проста процедура.

Очаква се в четвъртък законопроектът да влезе за разглеждане в пленарната зала.
 
 

Вижте също

PSIHO картинка

Психолози: Стресът е болестта на XXI век

43% от причините за самоубийствата в България се дължат на конфликти в семействата. Това обявиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *