понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Дамите от „Майко мила“ с кампания в подкрепа на майки на деца с увреждания

Дамите от „Майко мила“ с кампания в подкрепа на майки на деца с увреждания

Дамите, който стоят зад сайта „Майко мила“, в който разказват с чувство за хумор за това да бъдеш майка – Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова, започват нова инициатива в подкрепа на майките на деца с увреждания.

На сайта „Оле мале“ всеки може да си поръча продукт, изработен от майка на дете с увреждане. Кампанията не е организирана само преди празниците, а ще бъде целогодишна, с което да осигури „втора работа“ на майките, грижещи се за своите деца с проблеми.

„Основната ни идея винаги е била, тъй като и двете сме доста еманципирани жени, да дадем възможност, ако иска всяка жена да бъде такава. Това бе в основата на нещата – не искаме да помагаме на жените, а искаме те сами да си помогнат. Искаме да им се  даде възможност сами да работ, да се издържат, затова измислихме тази платформа, в която те самостоятелно си правят профил, продават си нещата и печелят пари. Иначе даренията, които ще можете да направите на сайта, ще отидат за преквалификационни курсове, т.е. майката да може да работи от дома си, защото когато гледа дете с увреждания, не може да посещава нормална професия“, разказа Елисавета Белобрадова.

„Чисто логистично и технически, те не могат да ходят на работа, защото са основният човек, който се грижи за детето им. Държавата от тях изискава да правят отчети, дневници ежедневно как се грижат за децата си. А това е обидно, нелепо и безобразно. Вместо държавата да улеснява по някакъв начин така или иначе тежката им съдба, я утежнява с бюрократични безумни изисквания“, подчерта Красимира Хаджииванова.

Двете бяха категорични, че тяхната инициатива във всяка развита страна е задължение на държавата.

„Те имат невероятни програми – жени от журналисти стават великолепни дърводелци, например. Отварят ателиета, започват да работят и изкарват повече пари, отколкото са имали преди. Тези държави са разбрали, че вместо да имате един беден, нещастен човек вкъщи, който лежи на гърба  на държавата, са се погрижили този човек да се издържа сам със собствен бизнес и труд и да налива пари в икономиката“, изтъкна Елисавета Белобрадова.

„Това е двойно печеливша ситуацията –  и държавата, и семейството печелят. Печелят и хората, които потребяват произведеното. Ние се опитваме да направим мини модел на това, което в другите държва отдавна е измислено“, допълни Красимира Хаджииванова.

Вижте целия разговор в студиото на „Жива връзка“ във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …