петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Далас бавно се възстановява след шокиращата трагедия с убитите полицаи

Далас бавно се възстановява след шокиращата трагедия с убитите полицаи

Последната седмица беше шокираща за Америка. Случиха се две убийства на чернокожи в два различни щата. Те провокираха вълна от насилие и шествия. В Далас пък снайперист уби петима полицаи. Това е изключително необичайно не само за щата, но и за полицията, която дава най-много жертви от атентатите на 11 септември 2001 г.

Няма как да не се говори за напрежение между бели и чернокожи, коментира колегата от Чикаго Павел Хаджиев, който следи отблизо събитията в Далас, САЩ. В четвъртък малко след стрелбата в центъра на Далас улиците са обезлюдени, а днес щатът се опитва да се върне към нормалния си начин на живот.

Хората споделят, че нещата не са такива, каквито трябва да бъдат. Още повече, че предстоят избори. Има напрежение, но представители и на двете страни призовават хората да се успокоят и да се възстановят от тази голяма трагедия.

Българи, които живеят в Далас са категорични, че това не е град, в който може да се случи подобна трагедия. „Безумие е това. Никой не очаква, че това може да се случи толкова близо. Това е сигурен и добре контролиран град. Нечовешко безумие“, споделя българка, която живее от 20 години в Далас.

„Бях много шокирана, работя съвсем близо. Целият ти живот се разтърсва. Има недоверие и страх. Днес съм плакала и за тъмнокожите, и за полицаите“, разказва друга българка, която живее в града.

Мащабът на трагедията е изключително голям и точно в този момент страната има нужда от своя президент, който да обедини хората, коментира Хаджиев. Барак Обама ще пристигне утре в Далас, за да се срещне с хората, след като отмени останалите си ангажименти.

Вижте всички коментари на българите в Далас, както и обзор на последните събития, свързани с дебата за расизма, както и коментара на Павел Хаджиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …