неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дахер Дахер за кризата в Сирия, кое доведе до нея и кой има интерес да продължи

Дахер Дахер за кризата в Сирия, кое доведе до нея и кой има интерес да продължи

Дахер Дахер по народност е сириец, но дълги години живее в България. Той коментира в студиото на еМисия България кое е довело до кризата в Сирия и по какъв начин конфликтът там играе роля на катализатор за други глобални политически процеси и рокади.

„Ясно е, че на тази конференция в Астана нищо няма да се реши. Идеята беше да се декларират желанията, а не да се търсят решения“, смята Дахер.

Той каза, че ако се върнем назад, за да потърсим причините за началото на войната в Сирия, ще видим, че става въпрос за газова инсталация.

„Тази война е война за това чии проект да бъде инсталиран – дали този на Саудитска Арабия, Турция и Катар или проект номер 2 е Иран, Ирак и Сирия. Ръководещата сила е Русия. Видя се, че няма как да бъде свален режима на Башар Асад и поради тази причина САЩ започна да използва карта номер 2 за кюрдите. Това удари по националните интереси на Турция. Те съвсем ясно се събраха с Иран и Русия, както и т.нар. умерена опозиция“, обясни сириецът.

Той коментира и слуховете за влошеното здравословно състояние на Башар Асад. „Те са провокация. В момента резултатът от тази конференция беше обособяване на две сили в Идлиб“, смята той.

Неговите роднини вече са се изморили да живеят в Сирия. „Това е всекидневен обстрел в нашия град – между опозицията и правителствените сили. В опозиционерските територии навсякъде е наложен шариат“, посочи Дахер.

Той обясни и каква е салафитската идеология и я сравни с фашистката. „Ако войната беше за демокрация, първите страни, които трябваше да паднат са Катар и Саудитска Арабия. В Саудитска Арабия се разпъват деца на кръст и се обезглавяват заради протести, убиват се младежи на 14 години за пост в Туитър, жените нямат право на шофьорска книжка“, разказа Дахер.

„Много голяма част от хората, които влизат в България не са сирийци. Тези вълни са от Пакистан, Афганистан. Няма контрол, което е много опасно. Тези хора идват с пари. Минават през Сирия, бият се за радикални групировки и с тези пари идват тук в Европа. Това е опасно. На хората, които наистина се нуждаят от помощ, не им се помага“, посочи Дахер Дахер.

Той каза, че е много трудно да се помогне на хора, които действително имат нужда от помощ и за съжаление има голяма манипулация. Дахер обясни, че за да му бъде издаден статут за бежанец, трябва да бягат от институция или от държавата.

Още преди да пристигнат в Европа, трафиканти съветват сирийците да твърдят, че бягат от режима на Башар Асад. „Натискът върху Асад, той да падне, и да продължат агонията на сирийския народ – Саудитска Арабия, Катар, Турция имат интерес от всичко това“, убеден е Дахер.

Чуйте целия разговор със сириеца Дахер Дахер, който от години живее в България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …