сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дахер Дахер: Химическата атака в Сирия не е дело на Асад, истината няма да излезе наяве

Дахер Дахер: Химическата атака в Сирия не е дело на Асад, истината няма да излезе наяве

Сириецът Дахер Дахер, който от години живее в България, коментира последните атаки в Сирия, химическото оръжие и има ли опасност от нови удари.

„Сирия няма никакъв интерес да използва химическо оръжие. Трябва да кажем и че Пханше Хун е град под владение на Ал Нусра. Това са хора, които пращат дъщерите си да се самовзривяват“, разказа Дахер.

Той посочи, че са отвлечени и над 200 души, но все още ги няма, а според някои източници, те са заснети на кадрите. „На територията на сирийското правителство живеят всички християни, друзи, всички малцинства, заедно с много голям част от сунитите. А в териториите на т.нар. бунтовници са само ислямисти“, подчерта Дахер. Той разказа детайли кои племена кои територии контролират в Сирия.

„Нямам никакво доверие нито към Ердоган, нито към неговите съветници. В твърденията им няма никаква достоверност. През 2013 г. Беше използвано отново химическо оръжие. Всички медии тогава гръмнаха и казаха, че Асад го е използвал“, припомни Дахер.

По думите му, разследването тогава е започнало 5 месеца по-късно. В докладите на тогавашните разследващи е записано, че много по-вероятно е бунтовниците да са използвали това химическо оръжие.

„Не очаквам някакво истинско разследване или истината да излезе“, посочи сириецът. Той коментира и т.нар. червена линия като анализира, че е имало час и половина удари по погрешка. По думите му, става дума за брутален удар, от който сирийската армия няма как да се възстанови и тези загубени територии все още са под влиянието на Ислямска държава.

Чуйте целия разговор с Дахер Дахер и пълния му анализ на ситуацията в Сирия в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …