сряда , 17 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Да търсиш вдъхновение в корените: Жан Мар, който изпя Петя Дубарова

Да търсиш вдъхновение в корените: Жан Мар, който изпя Петя Дубарова

Пътувам от 3-годишен и ако съберем всичките ми пътувания, ще се получат около 25 години извън България. Определено обаче се чувствам българин, България е в сърцето ми преди всички, а в момента тази връзка се изразява в музиката, която правя предимно на български.

Това разказа в еМисия България Жан Мар (Жан Маринов), музикант и IT специалист, който е роден в София, но е живял в Лондон, в Кения, в САЩ и в момента – в Швейцария. Майка му е българка, а баща му е канадец с индийски корени. Казва обаче, че никога не се е старал умишлено да имигрира или да се дистанцира от България, просто така се е стекъл животът му.

След като се връща в Европа, където получава оферта за работа в Швейцария, Жан започва отново да се връща към българските си корени и да се занимава с музика на родния си език, към която го връща и познанството му с български музиканти.

„Най-голямото ми вдъхновение е истинската същност на българската душа – българската поезия и литература… Ние сме много чувствителен и темпераментен народ и това се усеща в думите и в музиката ни“, вярва той.

„Мисля, че човек не е направен да бъде като забита карфица на картата на света, а да пътува, да търси себе си и да научава нещо ново. В момента, в който усетиш, че си научил всичко, което ти трябва, се връщаш обратно. За момента аз още не съм там, събирам информация, но сърцето ми е тук“.

В САЩ научих много за една изключително динамична и модерна култура, съвсем различна от тази на европейците, много от които не разбират американците; в Европа пък научих за швейцарската и френската култура и се доближих отново до корените си, разказва още Жан Мар.

В студиото той си припомни и за своите известни роднини – прадядо му Руси Кожухаров, командир и основател на първата пожарна команда в Бургас, както и чичо му, когото определи като ключова фигура в своя живот – известният художник-график Иван Кожухаров, в чиято къща се среща отблизо с много български артисти.

Къщата, принадлежала на семейството му в Бургас пък, е същата, където днес се помещава домът-музей на бургаската поетеса Петя Дубарова, по чиито стихове Жан Мар пише песента „Спомени“. Част от нея прозуча и в студиото на Би Ай Ти.

„Винаги съм бил дълбоко впечатлен от нейната чувствителност и поезия. Освен че сме свързани чрез този дом, исках да построя и един друг мост между нас – чрез музиката. Не е лесно да се напише песен по текст на Петя, защото тя е фундаментално явление в българската литература“.

Музикантът е убеден, че много повече българска музика трябва да звучи в ефир. Чуйте аргументите му и целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …