петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Да си направиш сам дървена лъжица

Да си направиш сам дървена лъжица

Изкуството има място навсякъде в ежедневието. Занаятът на Милена и Никола Петрови от Асеновград е красиво доказателство за това. От седем години двамата изработват дървени лъжици.

„Започна съвсем случайно, като се разхождаме в гората и си намирахме разни интересни клончета, и Кольо – който ги прави основно, а аз помагам и се включвам накрая – започна да вижда: от това клонче лъжичка, от това – виличка, и му дойде идеята за вилицолъжица, което е по-интересният вариант“, разказа Милена пред Би Ай Ти на поляната на Бегликафест.

Вилицолъжиците са ценен инструмент за любителите на почивката в дивата гора. В някои лъжици обаче са издялани цели картини.

„Правим ги толкова красиви, защото влагаме частица от себе си. Те стават много бавно и самата изработка е вид медитация – вглъбяваш се в направата. А идеите идват от самото дърво“, обясни още Милена.

На Бегликафест Милена и Никола правят работилница за дървени лъжици. Как се справят като начинаещи в занаята – вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …