вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Да се завърнеш от Америка, за да преподаваш на село – изборът на Слава Крайчева

Да се завърнеш от Америка, за да преподаваш на село – изборът на Слава Крайчева

Близо две десетилетия, след като имигрира в САЩ, младата българка Слава Крайчева се завръща в родината си, за да стане учител в един от най-бедните, слабо развити и обезлюдени райони.

Търна̀ва е най-голямото село община Бяла Слатина, в Северозападна България, а тя преподава английски и изобразително изкуство в единственото му училище ОУ “Христо Ботев”.

Слава разказва, че е завършила международно развитие в Америка и е искала да работи на място, където се нуждаят от хора като нея. Избира родината си, защото най-добре я познава. Казва, че не е държава да е в голям град, а къде и да е – стига да е в помощ на децата там.

Училището много добре поддържано и учителите и целият екип се възползват от различни видове европейски фондове, за да го оборудват и да помагат на персонала и учениците, разказва тя.

В училището учат около 200 деца, от които 23 първокласника от тази година има. Миналата те са били 30, а другата се очаква да са едва 12, т.е. броят им прогресивно намалява.

За мен беше голям шок, че толкова много деца – между три и шест във всяка паралелка, са с родители, които са принудени да живеят и работят извън България, казва Слава. Спомня си, че е чувала за случай преди години, в който 13-годишно дете се е грижело за 5-годишното си братче или сестриче, оставени при роднини.

По думите й е висок процентът и на неграмотните деца, дори в 7-и клас, чиито родители обикновено също са неграмотни и поради това не могат да им окажат помощ у дома.

Между четири и шест деца във всеки класа пък са със специални нужди.

Въпреки това, според Слава Крайчева, цялото училище се стреми да работи за по-добрия живот на децата. Осигурява им храна, следобедни занимания, помощ с уроците.

За жалост има учители, които използват методика отпреди десетилетия, а децата се променят, отбелязва преподавателката.

На въпрос кои добри практики от Америка би трябвало да се приложат и тук, тя отговаря: „Ученикът да е в центъра“.

Не е достатъчно учителят да стои отпред, да пише и диктува, – ученикът трябва да преживява и разбира преподаваното и да го прилага на практика, да работи в група, да се обучава по-интерактивно, да се използват новите технологии, смята Слава.

Чуйте целия разговор с младата преподавателка:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …