петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Да продължиш образованието си в Канада

Да продължиш образованието си в Канада

Сънародничката ни Дарина Донкова заминава със сина си Теодор Донков в Канада, след като той завършва осми клас в България. Какво е да продължиш образованието си в Канада и какви са разликите между бълкарската и канадската образователна система – разказаха двамата в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

„Според системата тук, ти трябват 30 кредита, за да завършиш гимназия. Всяка година получаваш по 8 кредита, а в 12-ти клас ти остават два празни часа, за да си подпомагаш курсовете, нужни ти за кандидатстване. Някои деца взимат допълнителни часове“, сподели Теодор Донков.

„Тук има много групова работа, проекти и презентации. В България никога не ми се е случвало да правя такива неща. Тестовете не взимат голям процент от оценката. Най-важното е отборната работа“, признава Теодор.

По думите на Дарина Донкова в Канада се цени и насърчава доброволчеството в училище.

„Точните науки са на по-ниско ниво от България, но пък хуманитарните са доста по-добре. Учат ги на критично мислене, да анализират, да изразяват собствено мнение и да го защитават аргументирано. Тук, в гимназията, когато се пише, много строго се наказва плагиатството, дори преписване от съученик. Ако материалите, които си използвал, не са цитирани, се счита за плагиатство“, разказа още Дарина Донкова.

Вижте целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …