сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Да пречупиш всички предмети през една тема – разказ от първо лице за финландското образование

Да пречупиш всички предмети през една тема – разказ от първо лице за финландското образование

Финландците правят нещата както трябва, а след това го описват, докато ние продължаваме да правим нещата както пише, с много плахи промени, и затова резултатът не е добър. В борбата кой предмет да има повече часове няма истина, тъй като в образоването е приложимо не маркетинговото сегментиране, а интегрирането. Финландците са интегрирали образованието около обществото си и по този начин то работи за него.

Това коментира за прочутото финландско образование Александър Ангелов от Центъра за творческо образование (ЦТО), който е бил на посещение във финландски училища в рамките на седмица. Той гостува в предаването с колегата си Надя Юрукова.

„Във Финландия е много трудно да влезеш в университет, а педагогиката е най-трудно достъпната специалност. Работата на учителя е добре призната и изключително важна, а успехът на училищата се измерва по това дали след 10-и клас продължаваш образованието си (на 16 години) и за пръв път правиш информиран избор дали да продължиш в гимназия, а след това отиваш в университет“, разказва той.

Нещата са помислени така, че да вършат работа и да са удобни, категоричен е Ангелов. Това се отнася до всичко – и до стоенето по чорапи и седенето където човек поиска и му е комфортно в час, и до свободното изразяване на мнение и задаването на въпроси, които се възприемат не като глупост и незнание, а като проява на интерес и любопитство.

Нито учебният час, нито училището във Финландия са по-големи, нито учениците са повече, учителят пак е един за 25 деца – тази рамка е еднаква, но това, което се случва, е, че той е пръв сред равни, отбелязва Ангелов. Самият учебен процес изглежда много гладък, а взаимното уважение е един от основните компонентите за това, вкл. към важността на самото образование.

Той даде пример и за това как във финландските училища е нормално буквално всички учебни часове да бъдат пречупвани през конкретна тема, актуална за обществото – нещо, което според него прави образованието по-свързано с ежедневния живот, а ученето с несъизмеримо по-добри резултати. Докато са гостували там, такава тема е била президентската кампания на Доналд Тръмп. Един от проектите пък е бил как да различаваме истинските от фалшивите новини.

Ако няма уважение между трите компонента – ученици, учители и родители, няма как да се създаде атмосфера, която окуражава, заяви и Надя Юрукова от Центъра за творческо обучение. Това, по думите й, не значи, че децата не трябва да имат критично мислене или да оценяват със собствената си глава и сетива.

Тази качествена комуникация, която в някои училища у нас е повече, в други по-малко, остава основен проблем за българските училища.

Самият ЦТО е имал посещения в над 700 български училища и в около 300 извън страната.

„Учителството е призвание, ако учителят е поставен в унизителна обстановка или позиция, това е проблем за цялото общество.
ЦТО прави не само подобряване на квалификацията или най-малкото повдигане на вдъхновението на учителите, но и подобряване на комуникацията с учениците. Центърът е фокусиран главно върху подобряване на технологичната база и грамотност на учители и ученици, даване на възможност за по-любопитно изучаване на предметите“, разказа тя.

Чуйте целия разговор с двамата събеседници във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …