събота , 19 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Да поставиш поема на Гео Милев на американска сцена
JIVA_MUSICAL картинка

Да поставиш поема на Гео Милев на американска сцена

Българската студентка Елизабет Динкова, която учи режисура в училището по драматургия в Йейл, се вдъхновява от поемата на Гео Милев – „Септември“, за своето дипломно представление. Тя решава да постави на американска сцена мюзикъла си, озаглавен „България! Бунт!“. Още в началото на постановката тя поставя въпроса – може ли една малка държава да промени хода на историята.

„За дипломното си представление се опитвах да измисля нещо, което да чувствам близо до сърцето си и е свързано с моята идентичност като българка. Та, по това време миналата година, започнах да препрочитам поемата на Гео Милев „Септември“. Не можех да си извадя последният куплет от мислите, защото 100 години по-късно земята все още не е станала рай и не знаем дали някога ще стане. Вдъхнових се от поемата и започнах да обмислям въпроси като – има ли начин политиеската промяна да се случи трайно без бунтове и революции, винаги ли ще бъдем хванати в цикъл от корупция и насилие и има ли друг начин да се случаст нещата“, разказа младата режисьорка в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

Тя посочи, че след избора на Тръмп за президент колеги ѝ отиват на репетиция с признанието, че вече са разбрали мисията на поемата и пиесата

„Мисля, че разбраха заради екстремната ситуация, в която Америка в момента се намира, в която не се знае дали свободата на словото ще остане непокътната и дали насилствените методи – вербални и не само, с които Тръмп се бори срещу народа си, ще стигнат до голямата степен, в която ги виждаме в „Септември“, признава още Елизабет Динкова.

Вижте също

JIVA_JIVKA

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …