понеделник , 25 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Да покориш Америка на 20 – говори най-добрата родна футболистка Евдокия Попадинова

Да покориш Америка на 20 – говори най-добрата родна футболистка Евдокия Попадинова

Тази история не е като другите. Да, тя включва футболна топка, финтове, пасове и точност. В нашата тактическа постройка обаче на преден план излиза и едно момиче – Евдокия Попадинова.

„За себе си мога да кажа, че никога не се отказвам и вярвам много, вярвам във себе си, че мога да постигна много неща“, споделя Попадинова.

Евдокия е на 20 години от град Хаджидимово. Тя разбива няколко клишета едновременно – че нежният пол не разбира от футбол и че жените не са способни да играят най-великата игра на света.
„Футболът, защото Хаджидимово е малък град и няма много спортове да тренираш. И аз обичах да си играя с момчетата и един път като отидох на тренировка, трябваше да тренирам с на баща ми отбора. Тогава момчетата ми бяха съученици, предложиха ми и викам като съм на стадиона поне да направя нещо, да потренирам. И така започна всичко, оттогава и в последствие преминах в доста отбори“, коментира Попадинова.

Тя започва да рита в своето родно място и бързо достига до Спортика Благоевград. Става част от тима на НСА и дори защитава честта на женския отбор по футбол на България. Най-хубавото за момичето обаче тепърва предстои.

„В началото още, докато играех в отбора на Спортика Благоевград, треньорът ми Емил Кърцевски, когато замина за Англия да е треньор, той ми помогна. Опитвахме се да се свържем с отбора на Бристол, беше доста трудно. Отне ни около година и в момента, в който заминах за Лондон, той ми се обади, че имам уредени проби. И може би така започна всичко“, спомня си българката.

„В началото, като играех в Висшата лига, не взех нужното участие, което исках и затова преминах във Лондон Бийс. И се радвам от това решение, наистина. Защото ми помогна да играя, да взема нужните минути. Дори победихме и отбора на Челси, за които само можех да си мечтая с отбора на Бристол да го победим. Наистина, аз не исках да си тръгвам от Лондон Бийс, но така се случиха нещата. Имах невероятното предложение от Америка, на което не можех да откажа“, разказва още тя.

В момента играе в Америка, в отбора Рейсърс – един от отборите в Студентското първенство. „Мисля, че колективът ни е много добър и затова постигнахме всички тези успехи през първенството – нали станахме първи в цялата страна. Аз мисля, че е така, защото с момичетата освен, че тренираме заедно, живеем заедно и ходим на училище заедно.. Така, че аз ги виждам постоянно, нон-стоп, 24/7. Не мога и да искам да се отърва от тях, не мога. Но наистина това ми харесва много, защото – помагаме си, не е както беше в Англия. И съм много щастлива, от което, защото това са момичета, които ще уважавам цял живот и където и да са (защото те са повече от сота страни) винаги мога да отида и да ги посетя по целия свят“, разказа Попадинова.

Рейсърс, където е и Евдокия, е женският отбор на университета Нортуестърн в Лима, щата Охайо. Тази година тимът триумфира с победа в едно от оспорваните първенства на САЩ или иначе казано последното стъпало преди „Мейджър лийг сокър“ – най-силното първенство по женски футбол в света.

Освен на терена най-добрата ни футболистка се представя блестящо и в университета. С труд и упорство, тя успява да съчетае всичко, а едно от най-добрите попадения е есето й за България, с което прави фурор сред своите преподаватели и състуденти. Фурорът е безспорен и на игрището, след като треньорът и останалите от отбора сравняват скоростта й с тази на Ферари.

Перспективният талант е за кратко у дома, но се радва на всяка една минута прекарана със своето семейство. Евдокия е изключително щастлива и от цялата подкрепа, която получава от редица наши сънародници.

„Мисля, че много ми се радват в Хаджидимово всички хора. Вече и доста повече хора започват да разбират за мене, пишат ми, доста хубави съобщения получавам, което наистина ме радва и ми дава още по-голям стимул да продължавам напред, защото като знам, че хората се интересуват и наистина това ми дава много сили“, добавя Попадинова.

„На всички искам първо да пожелая да бъдат живи и здрави – това е най-важното нещо. И искам да им кажа да имат надежда, защото винаги можеш да постигнеш нещо. Няма такова нещо като фалшива надежда, защото е надежда. Как може да е фалшива? Винаги, докато си жив, се надяваш на нещо. Така че имат ли надежда, вярват ли, че може да се случи нещо, ще се случи“, убедена е българската футболистка.

Чуйте целия разговор с Евдокия Попадинова в следващото видео:

Вижте също

На Мондиала: Свалки и секс туризъм в големи дози – бразилец и рускиня демонстрират. ВАР прати треньор на Иран в болница

Въпреки предупрежденията към руските жени да се въздържат от интимни контакти с чужденци по време …