петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Да подариш планински връх на съседа си, или за благородството на северните народи

Да подариш планински връх на съседа си, или за благородството на северните народи

Фактически, на север няма граници. Между Финландия, Швеция и Норвегия има определени граници, но никой не ги пази. Там живее малък народ, наречен сами. Те са около 6 хил. души, имат сеобствен език и са в трите страни. Ходят си свободно от една страна в друга.

Това разказа във включване от Финландия Пламен Димов, продуцент на „Найтуиш“ (Nightwish). Той коментира благородството на северните народи и намерението на Норвегия да подари планински връх на съседа си – Финландия, за стогодишнината от независимостта ѝ.

На 6 декември 2017 г. държавата Финландия става на един век. Норвежкото правителство обмисля да измести границата с около 40 метра, като по този начин ще подари на скандинавския си съсед планински връх, който ще стане най-високата точка на финландска територия.

Пламен Димов подчерта, че в Скандинавия няма фланелки, подобни на тези в България с надпис – „България на три морета“, и хората там нямат провокиращи елементи нито в търговията, нито в живота си.

„Въпросната планина се намира на 20 – 40 метра от границата с Финландия и е висока около 1350 м., се превръща в най-високия връх във Финландия. Това е просто едно скандинавско великодушие, подарък за 100-годишнина на държава. Е, не е 1300 години, както ние имахме, но си правят подаръци“, отбеляза още Димов.

Тук хората са по-сдържани. С няколко суми бе написано за намерението на Норвегия в пресата. Сърдечни благодарности имаше от финландския народ към Норвегия. Обикновените хора го коментират като братска постъпка, добави още продуцентът.

Той каза още, че Финландия се подготвя за големи празненства за годишнината си.

„100 години е малка цифра , но много бурна в историята на Финландия. Аз също давам своя принос за 100-годишнината ѝ. За четвърта година организирам фестивал, който събира млади хора от цял свят – талантливи музиканти и певци, които свирят музика на „Найтуиш“, сподели още Пламен Димов.

А какво още не знаем за хората от Севера и какво е срещнеш стадо лосове, докато се разхождаш – вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …