петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Да отгледаш многоезично дете

Да отгледаш многоезично дете

Как се отглежда дете в многоезична среда – разказва Зорита Стамболиева – Роршарх, една българска майка в Швейцария.

„Синът ми е на почти 4 годинки и използва 4 езика. Основен му е българският, тъй като Александър общува повече с мен като майка, следващият е немският от баща му, както и диалектът – швейцарски немски, а и на последно място – английски език, който му е пасивен език, тъй като с баща му говорим на английски. Със сигурност ще има и пети – френският, когато тръгне на училище, а може по-късно да се включи и италиански“, сподели Стамболиева в предаването еМисия България.

По думите ѝ за малкия е естествено да говори на няколко езика.

„Рядко прави грешки. Никога не се обръща към баща си на български, а пък с мен отказва да говори на немски език. За мен е голямо предизвикателство да го чувам да говори на немски, тъй като аз самата не говоря езика“, каза още тя.

Стамболиева сподели, че синът ѝ е проговорил навреме, въпреки че според проучванията децата билингви проговарят по-късно.

Тя посъветва всички родители, които отглеждат децата си в многоезична среда, да спазват правилото – един родител да говори един език.

„Наблюдавайки го как играе, хрумват му за мен непонятни идеи – как да подрежда фигурки по важност, например. За разлика от по-големите ми дъщери той бе по-спокоен и умерен, някак по-слушащ и вглъбен в книжките, а и сега те са му по-интересни. Има по-голяма жажда за знание“, каза още Стамболиева за малкия си син.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …