вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Да назначаваш на инат: Калин Калпакчиев песимистично за ВСС и съдебната реформа

Да назначаваш на инат: Калин Калпакчиев песимистично за ВСС и съдебната реформа

Вчерашното заседание на ВСС е типично ярко доказателство и демонстрация на констатациите в доклада на ЕК за правосъдието, не че те са ни изненадали – а именно противопоставяне, липса на аргументи, предизвестено решение, наложено със сила, изцяло отречен дух и буква на закона.

Това коментира в рубриката на Силвия Великова в еМисия България членът на ВСС Калин Калпакчиев по повод вчерашния избор на бившия прокурор Стефан Милев за и.д. председател на Софийския районен съд (СРС).

С мнозинство от осем гласа той бе предпочетен пред предложените от общото събрание на съда двама кандидати за изпълняващ функциите на председател на СРС Албена Ботева и Борис Динев.

Калпакчиев каза, че очаква и избора на нов ВСС и на нов председател на ВАС, но е наясно, че процедурите винаги са били предварително режисирани и решавани извън ВСС, а мнозинството в него е „икономически олигархически формирано и защитава корупционния консенсус на тези, които диктуват правилата“.

Заприличваме на парламент, съгласи се той с водещата, като добави, че този нетипичен порок за върховен орган на съдебната власт е резултат на многогодишни успешни опити той да бъде политизиран – в смисъл на прокарване на интереси, които са нелегитимни, и решения, които противоречат на закона и не са в интерес нито на съдиите, нито на обществото. Такъв според него е и примерът с прокурор Стефан Милев, който няма и шест месеца съдийски стаж или познание за проблемите и функционирането на този голям съд.

Начинът, по който работи ВСС, не е отскоро, от самото начало имаше такива прояви, но последните години те станаха много по-безпардонни и неприкрити, и за съжаление, независимо от промените в конституцията и Закона за съдебната власт, не са пресечни пътищата за запазване на професионалния му статут и за избягване на политизирането му, коментира Калпакчиев.

Той обсъди и критичния правосъден доклад на ЕК, който откроява и проблемите във ВСС и който по думите му традиционно е „потънал“, особено при сегашната смяна на правителства.

Докладът ще бъде обсъден утре на заседание на ВСС, като се очаква да се набележат и мерки. Те обаче, според Калпакчиев, ще бъдат отново само формални и няма да бъдат изпълнени до следващия доклад. Той не очаква и смислена дискусия.

Конфронтацията във ВСС, която маркира докладът, е всъщност сблъсък на позиции, на (липса на) аргументи, понякога изказвани с тон извън добрия вкус, подчерта членът на ВСС.

Калин Калпакчиев заключи песимистично, че промените на Закона за съдебната власт са кухи, по основните показатели – независимост и реално функциониране на ВСС – резултатите са нулеви, а решенията се вземат с крехко, тясно мнозинство и оставят съмнения за намеса. Той няма очаквания за особени промени и при новия служебен министър Мария Славова. Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …