понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Добринка Табакова – Да напишеш химн за английската кралица

Добринка Табакова – Да напишеш химн за английската кралица

Да напишеш химн за английската кралица, който 12 хиляди да слушат със затаен дъх в катедралата „Сейнт Пол“, е нещо, с което може да се похвали българката Добринка Табакова.

Композиторката посвещава произведението си „Възхвала“ на кралица Елизабет II и нейния златен юбилей – половин век от възкачването на престола. Всички изпълнения в нейна чест са били избрани от жури. „Възхвала“ е обявена за национална ценност и е записана на компактдиск в „Колекцията от английски химни“.

„Родена съм в Пловдив, с родителите ми се преместихме през 1991 г. в Лондон, където започнах да пиша музика“, разказа за себе си Табакова.

В момента тя пише кантата за Шекспир.

„В главата ми бучи Хамлет и Макбет. Премиерата е на 21 април. ПОдготовката за нея бе много продължителна – 4 години, и включваше изчитане на всичко, написано от Шекспир“, разказа още българската композиторка.

Чуйте част от кантата ѝ във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …