петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Да контролираш компютър с поглед – технология в помощ на хората и децата с увреждания

Да контролираш компютър с поглед – технология в помощ на хората и децата с увреждания

Десетилетия наред науката се бори с церебралната парализа и други подобни заболявания, като паралелно с това се опитва да подобри качеството на живот на страдащите от тях.

Доцент д-р Морис Гринберг от Департамента по когнитивна наука и психология към НБУ и главен асистент д-р Евгения Христова от Фондация АСИСТ – Помагащи технологии демонстрират и разпространяват технология за контрол с поглед, която цели да помогне на хората с увреждания у нас.

Технология е изобретена преди доста години, но в последно време става достъпна за все по-широк кръг от пациенти, обясниха те в еМисия България.

Технологията използва камера и софтуер за проследяване на погледа – и по-точно на неговото съсредоточаване и задържане на опредено място, в определена точка, което разчита подобно кликване с мишка, обясни д-р Гринберг.

По този начин хора, които не могат да се движат, да дават знаци и да говорят, получават реален шанс за комуникация, както и за обучение и професионална реализация днес, когато почти всички може да се свърши през компютъра.

Те могат сами да работят с него, да пишат, да отварят сайтове, да сърфират в интернет, да използват социални мрежи и чатове, да си пускат музика и филми, да се забавляват и т.н.

Един от първите потребители на тази технология е Анжела Пенчева, успяла да завърши няколко степени образование и да напише книга („Моят живот. Да имаш ляв палец“), буквално с очите си, припомни д-р Гринберг.

Допреди една-две години тези възможности бяха напълно непознати у нас, докато сега все повече хора научават за технологията и започват да я използват – не само семейства, в които има членове с тежки увреждания, но и училища и ресурсни центрове, казва и д-р Христова.

Тя обръща внимание, че за децата, родени по този начин, технологията дава първоначално начин те просто да получат възможност да се свързват с родителите си, да комуникират основните си нужди. Едва на по-късен етап те вече могат да я използват и за професионална и творческа реализация. Най-пълноценно от устройството пък се възползват възрастни, които на по-късен етап, поради заболяване или инцидент, са получили увреждания.

Има много примери за хора, които с помощта на подобно устройство постигат много в професионален или творчески план – художници, които рисуват и излагат картини, писатели, сценаристи на филми и др., дава пример д-р Христова.

Д-р Гринберг обърна пък внимание, че в редица западноевропейски страни, но и източноевропейски – като например Полша, технологията се използва масово. В Англия устройствата се внедряват в училища с включващо или приобщаващо обучение, като се покриват по различни пътеки в голяма степен. В САЩ след намесата на президента тези устройства също се покриват, макар страната да не се слави със социалната си политика по принцип, добави той.

Към момента в България, с подкрепата на МОН, вече има над 20 училища, в които те се внедряват и за които се обучават специалисти. Участваме и в обсъжданията на различни наредби за приобщаващо образование, като нашата цел е тези устройства е да са в социалната система на България, заключава д-р Гринберг.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …