събота , 15 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Да израснеш в кооператив – или за отглеждането на деца без стрес и рамки

Да израснеш в кооператив – или за отглеждането на деца без стрес и рамки

Родителските кооперативи са приета и все по-популярна форма за отглеждане на деца – и алтернатива на недостигащите детски градини. Какво представлява едно такова място и какви са неговите правила – показва колегата ни Десислава Микова, която бе на гости в кооператива „Гърнета и череши“ и разговаря с две от майките там.

Кооперативът има и писан правилник, който насочва родителите преди окончателния им избор на базата на споделени ценности – така че в него да не попадат случайни хора. Доказателство за това е и уверението, че никой не го е напуснал разочарован за четирите години, в които съществува.

Кооперативите обикновено се славят с пълна свобода, но при нас не е съвсем така, все пак имаме определени рамки и правила, казва Румяна Иванова, един от родителите.

По думите й основното, което семействата в него споделят, е, че децата са личности, които никой не се опитва да вкара в задължителни рамки. Ако някое от тях има интерес към нещо, е подкрепяно, но никой не бива осъждан, ако не прави нещо, обяснява тя.

Благодарение на родителите, които участват активно в ежедневието на кооператива, като дават дежурства, децата се срещат с различен тип и темперамент хора и рядко се „стряскат“ от непознати. Родителите – които се занимават с най-различни професии и хобита, внасят богатство и в набора от занимания в градината.

За мен детските ясли никога не са били вариант, имам лоши лични спомени и не искам да причинявам това на дъщеря си, разказа и друг родител – Камелия Иванова.

По думите й детето й става с усмивка и тръгва към вратата да търси своите приятели, а това е една от най-добрите форми да израсне в приятелска и грижовна среда, свободно, а не потискано, каквото е впечатлението й от държавните градини.

В еМисия България включихме и Вера Антонова, майка на две деца, която живее в Икод-де-лос-Винос на остров Тенерифе. Тя разказа за условията за отглеждане на децата там.

„Тук е доста лесно, няма проблем да запишеш детето си на училище. Детски градини няма. Децата започват да ходят на училище на 3-годишна възраст, но за малките то е като детска градина“.

Антонова обясни, че повечето майки не работят и са домакини, но въпреки това много се разчита на помощта на баби и роднини.

„Тук нещата са много по-небрежни, няма я тази дистанция между родители и учители и деца и учители. Децата говорят на малко име на възпитателите. Общуването е много по-приятелско, като тези отношения са доста по-приятни и ми допадат много повече“, сподели майката.

По думите й децата ходят на училище с удоволствие, няма стрес, няма изпити, а почти всяка седмица им организират екскурзии, гледат заедно зеленчуци в градината, показват им животни, учат ги на история и им разказват за различните празници.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …