неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Да бъдеш обществена медия, или как заплатите в Би Би Си са публични

Да бъдеш обществена медия, или как заплатите в Би Би Си са публични

Една от каузите на Би Ай Ти е да проследим дали институциите с държавен бюджет публично обявяват как се харчат парите на данъкоплатците.

Журналистът Коста Стефанов разказва за практиката на обществената Би Би Си, която публично обявява разходите си и заплатите на журналистите.

У нас например, Българската национална телевизия само за 2016 г. е с бюджет от 65 млн. лв., има собствена продукция, както и доходи от реклами. Самият разчет на средствата обаче не е много ясен.

„Първо, трябва да направим малка разлика. БНТ с право може да бъде наричана държавна телевизия, а не обществена, защото парите за нея идват фактически от данъците на данъкоплатците, докато парите за Би Би Си идват от т.нар. лицензионна такса. Т.е. Би Би Си събира парите директно от британците и то не от всеки човек, а от семейство, което има телевизор. Таксата е в размер на 145 лири годишно“, посочи Коста Стефанов.

Той подчерта, че Би Би Си всяка година публикува отчет – колко пари са събрани, колко са похарчени по пера – за телевизията, радиото, местните програми, колко пари отиват за заплати на тръста на Би Би Си, мениджмънта и всеки служител.

„Тръстът на Би Би Си е група от 12 души, изцяло външни лица. Шефката на тръста е от банка Еч Ес Би Си, другите членове са учени, професори, бизнесмени. Те следят изразходването на парите, да бъде прозрачно и да съответства на обществения интерес“, каза още журналистът. Той допълни, че Би Би Си няма право да излъчва реклами във Великобритания, а само в чужбина.

По думите на Стефанов публичността в разходите създава допълнително доверие в хората.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …