четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Захи Хауас: Туризмът е враг на археологията

Д-р Захи Хауас: Туризмът е враг на археологията

Международен форум събра в София световно признати учени, политици и видни кралски особи. Българската столица е домакин на Световния конгрес за връзката на световните цивилизациии с модерния туризъм. Наш екип се срещна с прочутият д-р Захи Хауас – най-известният египтолог в света, разкрил тайната на фараона Тутанкамон, е откривател на Долината на Кралете. Дали древните цивилизации и модерният креативен туризъм имат пресечна точка, разказва Олга Узунова в интервю с д-р Захи Хауас специално за Би Ай Ти.

„Аз много пъти съм казвал, че туризмът е враг на археологията. Опитвам се да обясня, че трбва да има баланс между развитието на туризма и запазването на египетските културни паметници. Според мен е много важно как се управляват паметниците и да се покаже на туристите най-атрактивното и най-интересното“, обясни Хауас.

По думите му е много важно да се промотира туризма с с най-доброто от археологичното си наследство. „Както направихме в Долината на Кралете и разкрихме тайната на фараона Сети Първи. А и в Александрия, където показахме гробницата на Клеопатра, любимата на Марк Антоний“, даде пример експертът.

Той подчерта, че за това този конгрес е бил важен – тъй като е събрал археолози и експерти по туризма, който са обсъдили как да опазват националните паметници и в същото време да ги промотират и привличат туристи. Според д-р Хауас светът все още не е видял пълния бласък на Древен Египет.

„Мистерията на пирамидите може да бъде видяна повърхностно, но в момента ние сканираме подробно тяхната структура. Поканихме екипи от Япония и Франция, който вече откриха, че все още има тайни“, обясни египтологът.

„Най- големята мистерия според мен обаче са трите врати, които откри нашият робот. И още не знаем какво има зад тях. Тъй че има има още много тайни, които ни очакват като гробниците на Амар Хелд Първи, Талмуд Втори, Рамзес Осми- те все още не са открити. Не сме намерили гробниците на Александър Велики, нито тази на Марк Антоний. Египет все още крие много мистерии и точно заради това за мен Древен Египет е сам по себе си магия“, добави Захи Хауас.

Тази магия е усетил и Барак Обама при посещението си в Кайро през 2009 година.

„Президентът Обама посети пирамидите за час и половина и всъщност мисля, че е един от малкото, които са влизали вътре в Хеопсовата пирамида – Голямата пирамида. Това беше голямо приключение за него. След това поиска да язди камила, но аз се притесних, че снимката на Обама на камила ще обиколи целия свят“, спомни си още египтологът.

„Помислих си, че хората ще свързват Египет само с камилите, а тук дори няма толкова много такива и щеше да подведе туристите и те ще искат само това. Тогава реших да подходя хитро и му казах, че трябва да ми се отплати за личната разходка, която му осигурих. Той веднага се съгласи и го помилих просто да не се качва на камилата“, каза още Хауас.

Ученият постави акцент върху глобален план за опазването на световните ценности от десанта на туристите – така че всички да имат удоволствието да се докоснат до върховете на цивилизацията, но и да ги съхранят.

Чуйте целия разговор с египтолога д-р Захи Хауас в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …