неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Д-р Венцислав Грозев: Мястото на лекарите не е по площадите, но сме готови за протести

Д-р Венцислав Грозев: Мястото на лекарите не е по площадите, но сме готови за протести

Д-р Венцислав Грозев – председател на БЛС, и Живка Бояджиева от Сдружението за развитие на българското здравеопазване гостуваха в студиото на „Код 11-13“ и коментираха заплахите на лекарите да излязат на ефективен протест, както и причините за недоволството на медиците.

„Нещата започнаха още през април месец, когато лечебните заведения видяха бюджетите за болнична помощ“, обясни д-р Грозев. Утре предстои среща между БЛС, Министерството на здравеопазването и НЗОК.

„Ще застанем зад гърба на лекарите, защото няма да има кой да ни лекува. Аз искам като пациент да избирам място, на което да се лекувам и лекар, при който да се лекувам. Не искам НЗОК да решава аз къде да се лекувам“, заяви от своя страна Живка Бояджиева и сподели, че е била диагностицирана с рак на гърдата.

„Какво значи да лимитирам заболяването? Въпросът ми е риторичен. Или освобождаваме нормален достъп – всеки да отиде там, където може да бъде посрещан по най-добрия начин, или какво правим?“, посочи Грозев.

„На българските лекари и сестри не им е мястото по улиците и площадите“, категоричен е Грозев. По думите му, пациентите няма да бъдат оставени без грижа, но не е редно да се стига до тази ситуация. Той каза, че разчита на добронамереността и разумността на министъра на здравеопазването, защото е наясно с нещата и знае къде са най-деликатните моменти.

„Министърът сам нищо не може да направи. Управлението на една държава е екипна работа“, подчерта д-р Грозев. „Каквито и реформи да се правят, винаги пациентът е потърпевш от тях“, посочи от своя страна Бояджиева.

„Нормалният срок за властта е до края на месец юни, за да могат да бъдат определени нормални бюджети за второто тримесечие по рамковите договори“, посочи Грозев.

„Когато реализираш икономия и поставяш цялата система в риск, какво постигаме в крайна сметка?“, подчерта председателят на БЛС и добави, че пациентът не е виновен, но и лекарите не са виновни. „Ние сме в една лодка. Няма какво да делим“, добави още Грозев.

Чуйте целия разговор с председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев и Живка Бояджиева от Сдружението за развитие на българското здравеопазване в следващото видео:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …