четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Цветеслава Гълъбова и Спасиана Кирилова: Обществото дамгосва и заклеймява психичноболните в България

Д-р Цветеслава Гълъбова и Спасиана Кирилова: Обществото дамгосва и заклеймява психичноболните в България

Директорът на психиатрията в Курило д-р Цветеслава Гълъбова и журналистът Спасиана Кирилова гостуваха в студиото на еМисия България.

„Има остарели обществени нагласи, които не се променят към добре с това, че държавата не полага достатъчно грижи за този тип пациенти. Те биват заклеймявани. Има значение и мистичното мислене на българина – него го е страх от такива хора и разбира се липсва психично-здравна реформа, която не се случи. 2004-2012 г. имаше чудесни политики, които обаче не се случиха и останаха само на хартия“, обобщи д-р Цветеслава Гълъбова.

По думите на Спасиана Кирилова, една от причините да се повтарят тези кризи е, че обществото ги отхвърля напълно, включително и много често от близките си. „Сега само на книга е планът за психично здраве. Дори мисля, че е имало обществено обсъждане в много тесен кръг“, обясни Кирилова.

По думите на Гълъбова, в психиатрията няма силни и мощни пациентски организации, защото това е свързано със заявяване на проблем, което автоматично води до „дамгосване“ на семейството.
„Близките харчат психичен ресурс за обгрижване на пациента вкъщи, толкова ресурс хвърлят и за да се крият от останалите членове на обществото“, обясни Гълъбова.

„Една психиатрична реформа е много скъпа, но със сигурност говорим за десетки милиони годишно“, обясни още тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …