петък , 20 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Д-р Султанка Петрова: До края на октомври ще представим концепция за ТЕЛК, работим по местни демографски политики

Д-р Султанка Петрова: До края на октомври ще представим концепция за ТЕЛК, работим по местни демографски политики

Започнали сме спешни мерки, чрез които да привлечем българите в чужбина да започнат да се връщат в България, а хората в малките населени места да бъдат мотивирани да живеят и създават семейства. Имаме програма за разработване на поредица от местни демографски политики, по която започваме да работим, най-вече в Северозападна България, заяви в КОД 11-13 д-р Султанка Петрова, зам.-министърът на труда и социалната политика.

Тя съобщи, че във ведомството започват разработването на концепция за ТЕЛК-овете, която се надява да бъде представена до края на октомври.

Според Петрова има възможност жените в майчинство да тръгват на работа по-рано, но е важно работодателите да поддържат непрестанна връзка тях, за да не им е нужен след това период на адаптация. Зам.-министърът определи като дискриминация ненаемането на майки с аргумента, че ще отсъстват по-често, или практиката млади служителки да бъдат „принуждавани“ под една или друга форма да не забременяват в близко бъдеще.

В отговор на въпрос на зрител защо не са били индексирани пенсиите от 1 юли, тя каза, че това би трябвало да е направено, като обеща да провери и даде официална информация. Утре в 14 ч. в социалното министерство пък са поканени работодатели и синдикати, които ще обсъждат трите работни варианта на механизма за определяне на минималната работна заплата.

Султанка Петрова коментира и случаите на насилие от последните дни. Вижте целия разговор с нея:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …