неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Стоян Борисов: Искаме паник бутони във всяка линейка и патрулка в опасните квартали

Д-р Стоян Борисов: Искаме паник бутони във всяка линейка и патрулка в опасните квартали

Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов гостува в студиото на еМисия България и коментира серията от протести на лекари срещу насилието, нападението над медици, лимитите в болниците и проблемите в системата на здравеопазването.

„През последните 10 дни имаме данни за 5 подобни случая. За година те са около 50. За съжаление, нямаме статистика и преди време поискахме с писмо от главния прокурор да получим информация колко от случаите са завършили с осъдителни присъди така, както е в Наказателния кодекс“, заяви Борисов.

Той припомни, че през 2012 г. нападението над лекари и учители се приравни към насилието над полицаи с промени в Наказателния кодекс.

„Каквато и диагноза или епикриза да се издаде на човек, който е подсъдим, съдът има право да иска допълнителна експертиза, така че това винаги може да се оспори, особено при невменяемост“, коментира Борисов по повод предположенията, че подсъдимия може да се окаже с фалшива епикриза или с някакво заболяване.

„Основният проблем е защо се стига до тези случаи. И след като се стига до такива случаи, значи защитата на лекари не е достатъчна. Най-често са нападани екипите на спешната помощ. Едно от исканията ни са за паник бутони за всяка линейка, както и да се направи карта на районите, в които най-често се случват такива нападения и най-добре би било с екип на спешна помощ на такива места да отива и патрулка“, заяви главният секретар на БЛС.

„80-90% от лекарските грешки се оказва, че са грешки на самата система на здравеопазването, а не на самия лекар. Неслучайно младите лекари, които напускат България, заради недостатъчното заплащане и взаимоотношенията между извънболнична и болнична помощ, както и между самите здравни заведения“, заяви д-р Стоян Борисов.

Той коментира финансирането на здравеопазването и лимитите за болниците. Парите, които се отделят за здравеопазване в България са около 4% от БВП. Средно за ЕС е около 7% от БВП, даде пример Борисов.

Чуйте целия разговор с главния секретар на БЛС д-р Стоян Борисов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …