неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Стойчо Кацаров: Управленската импотентност води до хаос в здравеопазването

Д-р Стойчо Кацаров: Управленската импотентност води до хаос в здравеопазването

Финансиране в здравеопазването, лимитите на болниците, управленска импотентност, спешна помощ и забавяне на издавания на свидетелства от ТЕЛК. Всички тези теми коментирахме в студиото на еМисия България с д-р Стойчо Кацаров и Десислава Кателиева.

Продължава хаосът при издаването на свидетелства от ТЕЛК. Пациенти потърсиха Би Ай Ти заради отлагането при издаването на документите им за есента. Една от причините е отменената от Върховния административен съд наредба за медицинска експертиза. На какво се дължат проблемите, разказва репортерът ни Божидар Николов. Пациентът Любка Фитова разказа, че проблемът продължава от месец май, когато ВАС отменя наредбата.

По телефона в студиото на еМисия България се включи Десислава Кателиева – председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, която алармира, че телефон 112 не работи и има проблеми при него.

„Телефон 112 приема само част от повикванията и хора, които нямат медицинско образование, преценяват степента на спешност, допускат се проблеми с локализацията“, обясни Кателиева. По думите й, при медицинско повикване, операторите на тел. 112 трябва да прехвърлят обажданията към специалисти от спешна помощ.

Стойчо Кацаров обясни, че 50 милиона лева са твърде много за телефонна система и това е твърде голяма сума за обикновен колцентър. „Държавните работи така се управляват“, заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Ако не знаят и нямат капацитета как да направят лимитите на болниците, ние сме готови да им помогнем – с капацитет, идеи, цялостна разработка“, обясни Кацаров. По думите му, е необходимо да има контрол на разходването на средствата.

„Лимитите са абсолютно безобразие. Здравната система преди лимитите е работила не по-зле. Въвеждането на лимити не само пречи на болницата и болничния мениджър, но и убива конкуренцията и пречи на мотивацията на лекарите като пречи и на пациентите – да избира в коя болница да се лекува. Контролът няма да бъде ефективен, ако той е възложен само на държавни служители и агенции“, посочи Стойчо Кацаров.

„Все повече власт в сферата на здравеопазването се концентрира в ръцете на политиците“, смята Кацаров. Той е убеден, че България, ако предоставя качествена медицинска помощ, може да стане притегателен център за пациенти от Европа.

„Пациенти от Дания, Швеция и други държави са пътували и са се лекували в Испания и Португалия, защото там качеството е било също толкова добро, но на по-ниска цена. Вместо да се възползваме от ниския стандарт на живот, наши пациенти се лекуват в чужбина. И ние дължим около 260 милиона на здравноосигурителни системи в ЕС“, обясни председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …