четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Стойчо Кацаров: Политиците рушат доверието между лекари и пациенти, и така се стига до агресия

Д-р Стойчо Кацаров: Политиците рушат доверието между лекари и пациенти, и така се стига до агресия

Трети пореден ден на протести срещу насилието над медици. Случаят в „Шейново” провокира и пациентите да се присъединят към исканията на лекарите. Десетки родители на деца, родени в столичната болница се събраха на протест, който бешеповеден от колегите на пребитата от баща на новородено д-р Албена Гагова. Акушер-гинекеложката е с комоцио, счупен нос и множество други наранявания, а районният съд в София остави в ареста нападателя.

Ще успее ли инициативата да постигне реален резултат – темата в еМисия България коментира д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването.

„Натрупаната агресия е в цялото общество, хората са агресивни и настроени един срещу друг. Дори този човек да е с някакви отклонения, той ще си получи заслуженото“, коментира д-р Кацаров, като допълни, че подобни случаи на побой над медици са над 50 годишно, при това официално регистрираните.

По телефона с коментар се включи д-р Стефан Константинов – бивш здравен министър и специалист гинеколог.

Според него, проблемът е далеч по-сложен. „В нашето общество има един недостиг на справедливост и по-примитивните от хората смятат, че това се постига с юмручно право. Има редица примери за това – например турист рита камериерка, ученик пребива учител. В „Шейново“ случаят е по-фрапиращ може би защото агресията се проявява в един от най-щастливите моменти за всеки човек – когато му се ражда дете“, заяви д-р Константинов.

„Случаите на побой над медици за мен са резултат от натрупаното напрежение в здравната система и системното противопоставяне на лекари срещу пациенти от политиците. За да оправдаят себе си, те разрушават доверието в медицината“, коментира още д-р Кацаров.

„Не знам срещу какво и срещу кого точно е протеста. Проявата на солидарност срещу бития колега е напълно разбираема, но имаме нужда от формулиране на ясни цели, иначе тази ситуация ще продължи да се повтаря“, смята д-р Кацаров.

Вижте целия разговор по темата в следващото видео!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …