вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Д-р Стойчо Кацаров: „Отпечатъкът на Москов“ – абсурди, опасения и прогнози

Д-р Стойчо Кацаров: „Отпечатъкът на Москов“ – абсурди, опасения и прогнози

Д-р Стойчо Кацаров – шеф на Центъра за защита на правата в здравеопазването гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментира отменената от съда система на регистриране на пациенти в болници със система с пръстови идентификатор, въведена от бившия здравен министър Петър Москов. Той говори за провалените политики в здравеопазването и прогнозира какво може да се случи при следващия здравен министър.

Д-р Кацаров каза, че организацията, която оглавява, е една от подалите жалба срещу системата за регистриране на пациенти в болниците с пръстов отпечатък. Около 15 медицински стандарта, въведени от Москов, са отменени.

„Като седнеш на поста, когато си във властта, ти изглежда за дълго. Проведе се политика, която отне права и свободи и от пациентите и от медиците и ги постави в ръцете на политиците. Целта е да се властва, защото зависимостта е власт. Когато те поставят в зависимост, имат власт над теб“, коментира Кацаров.

„Можеш да назначаваш свои приятели в борда на директори, можеш да решават различни обществени поръчки. На практика ти решаваш колко колко пари да получава, дали да работи или не. Концентрирал си огромен ресурс в себе си, поставил си в зависимост цялата гилдия“, добави той.

Д-р Кацаров си спомни за лична среща с Москов и разказа, че е опитал да му помогне за изграждане на политики. Изграждането на системата за пръстовия отпечатък е довела до ненужни разходи, категоричен е медикът.

„Паралелната търговия с лекарства процъфтява. НЗОК започна да плаща много малко за лекарства, а пациентите започнаха да плащат повече. И да ходят в чужбина, за да си купуват лекарства. Има интереси, Москов може и да не е разбрал, че служи на нечии интереси. Като проведеш политика, при която официално намаляваш цената на едно лекарство,по-широка е ножицата и толкова по-голям е реекспорта“, обясни д-р Стойчо Кацаров.

„Създадените правила са по-големия абсурд – нормативната уредба е над 10 000 страници, огромният властови ресурс в Министерството на здравеопазването отнема свободата на хората. Тези поражения са много по-големи и най-големите притеснения са, че на следващия екип на министерството може да му хареса да има такъв ресурс“, подчерта медикът. Той смята, че Москов е бил сред най-мразените здравни министри.

Чуйте целия разговор с д-р Стойчо Кацаров в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

2 коментара

  1. Дървосекачът

    За Протокола :
    – Д-р Москов – повтори Грешката на Симеон …т.е. Позволи на банкянскио да се крие (и Свинства) зад него.

  2. Моите уважения! Почвам все повече и повече да вярвам на тази телевизия, вместо на официозите…продължавайте все така да представяте критично мислене и обективни факти!