неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лекари: Най-тежкият удар ще е върху пациентите, ще протестираме докрай

Лекари: Най-тежкият удар ще е върху пациентите, ще протестираме докрай

Общопрактикуващи лекари започнаха днес ефективни протестни действия срещу реформата на здравния министър Петър Москов. Протести и затворени кабинети има в Кюстендил, Разград, Велико Търново и Ямбол, а утре се очаква да се присъединят и колегите им от областите Пазарджик, Перник, Сливен, Смолян и Ловеч.

От това, което виждам и чета, от решимостта на Българския лекарски съюз, правя изводът, че протестът няма да спре, докато не бъдат изпълнени исканията на медиците за истинска реформа и изцяло нови правила на работа, които не са в ущърб на пациентите.

Това заяви д-р Стойчо Кацаров, от Центъра за защита на правата в здравеопазването, коментирайки по темата за еМисия България.

Лекарите наистина искат реформа, но не такава, която ги превръща в чиновници и администрация, която им връзва ръцете и им указва с наредба кога и как да лекуват своите пациенти, добави той.

Макар новите правила да са насочени срещу лекарите, най-тежкият удар ще падне върху пациентите и ще направи невъзможно или силно затрудено лечението им, предупреждава д-р Кацаров.

Той даде пример с въвеждането на седмични и месечни лимити по видове операции, забраната за прием на пациенти, дори срещу заплащане, след изчерпването на лимитите, новата амбулаторна процедура за онкологичните кабинети, според която лечението на новорегистрирани онкоболни може да започне едва след като тя бъде отчетена пред НЗОК и т.н.

Запитан за броя на направленията, той посочи, че той не е намален, но така или иначе системата на направленията се е самоотрекла още с въвеждането й и генерира непрекъснати скандали и напрежение.

„Протестът не е свързан с искания за пари. Това стана ясно още при отказа да се подпише националния рамков договор“, припомни д-р Кацаров, според когото министър Москов е трябвало да подаде оставка още след събора на БЛС.

„Искаме премахване на монополната зависимост, на зависимата от политически партии администрация“, добави той.

Чуйте целия му коментар във видеото:

В еМисия България по-късно се включи и доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Според него има готовност за стачни действия на общинските болници. Никой досега обаче не е търсил контакт с протестиращите лекари.

Доц. Киров увери, че протестите ще продължат, но заяви, че в нито едно заявление не са били поставяни искания за оставка на министър Петър Москов, тъй като по думите му личността няма значение.

„Навсякъде сме се погрижили да има кабинети, в които да се оказва помощ при остро възникнали заболявания. Информацията е споделена по вратите на кабинетите. Извиняваме се на пациентите за неудобството, но го правим основно заради тях“, каза още той.

Искаме да сме лекари, искаме достатъчно време за лекуване, спокойствие и добър живот, заяви той в отговор на въпрос кои са основните им искания.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …