събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Стефан Попов: Тръмп се държи като източноевропейски министър-председател

Д-р Стефан Попов: Тръмп се държи като източноевропейски министър-председател

Д-р Стефан Попов – философ, университетски преподавател и изпълнителен директор на „Риск Монитор“ коментира отношенията между САЩ и Русия, за явлението „Тръмпизъм“ и как то води към нов световен ред, за гърмежите в световната политика и ехото им в България.

„Има един преходен период, в който от 8 ноември до 20 януари се предава властта. Този период се наблюдава много внимателно от целия свят и от широката публика. В този период Тръмп не се промени много. Аз очаквах след 8 ноември да бъде малко овладян и да бъде сложен в някаква рамка. Тръмп не се промени и продължава да се държи по този скандален начин“, коментира д-р Стефан Попов.

По думите му Доналд Тръмп е самоизградил се като повечето американски милиардери. Той не е неизвестен. „Който стъпи в Ню Йорк, научава за Тръмп на втория ден. Към властите и медиите винаги се е държал така. Това не е нагласена роля. Той печели с решителната роля на 3 щата – Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Разликата в съвкупното множество гласове и минимално. Такъв е конституционният принцип и такава е избирателната система от 240 години насам“, анализира д-р Попов.

Той смята, че републиканската партия е разделена спрямо Тръмп. „Имаме серия от влиятелни сенатори, които са много важни. По-умерените се държат двойствено, а по-крайните и традиционни републиканци, не могат да преглътнат персоната Тръмп. Основната причина е персоната му и поведението му. Той се държи като източноевропейски министър-председател. Като Бойко Борисов например или Орбан“, смята философът.

„Тази война с медиите е много вредна за самата републиканска партия и влече пасиви за партията. Тръмп самоволно и еднолично обявява политики, които не са съгласувани с републиканската партия – например, че ще срине няколко търговски споразумения и др. „Обамакеър“ има много противници в конгреса, но все пак е изпълнен и Тръмп може да го отхвърли много бързо. Фаталният момент е външнополитическите политики. Те са в драматично противоречие с цялата традиция на републиканските политици и това е много голям проблем“, категоричен е Попов.

Той коментира и изказванията на новоизбрания американски президент, който каза, че се надява и други след Великобритания да напуснат ЕС. Самият съюз Тръмп нарича „архаичен“ и смята, че НАТО е излишна организация. „Изказва се остро против Китай, което е много вредно за американската икономика, но той не може да го разбере“, добави преподавателят.

По думите на Попов, Тръмп не може да назначи семейството си на важни държавни позиции и за това ги контрабандира в такива позиции като съветници.
„От семейство Адамс и фамилията на Дон Корлеоне може да се извадят много прилики, но той не е чак толкова симпатичен, защото държи в ръцете си голяма власт“, посочи д-р Стефан Попов. Според него е трудно да се прогнозират отношенията между САЩ и Русия.

„Аамерика ще излезе от една релса на инерция и ще се върне към едни начала на американската конституционна система, в която не са разписани толкова големи правомощия на президента, каквито той упражнява. Вероятността за импийчмънт е много голяма“, смята изпълнителният директор на „Риск Монитор“ и обясни каква е процедурата.

Той разказа и за новата си книга „Атлантис“ за разпадането на конгломерати като СССР, Югославия и др. и коментира накъде върви света и предстои ли разпад на други съюзи. Чуйте целия разговор със Стефан Попов, анализа му за Доналд Тръмп като политическо явление и подробности за новата си книга в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …