четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Стефан Константинов: Държавата е неспособна да проведе здравна реформа и предлага сурогати на идеи

Д-р Стефан Константинов: Държавата е неспособна да проведе здравна реформа и предлага сурогати на идеи

В еМисия България бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов коментира състоянието на здравеопазването и въпроса дали българската здравна система е сред най-неефективните в света, както твърди изследването на Блумбърг. От 55-те държави в класацията, България се нарежда на 46-то място заедно с Либия по неефективност. Константинов уточни, че тази класация измерва срещу колко пари, вложени в здравеопазването, колко дълго живеят хората. Мястото на България се дължи предимно на краткия живот. Показателите в класацията не трябва да се бъркат с качеството на здравеопазването, подчерта д-р Константинов. Той каза, че тази класация се прави от 2012 г. По думите му, между парите, дадени за здравеопазване, и продължителността на живота няма директна връзка, а това е просто индикатор. В тази класация страната ни изпреварва дори САЩ.

„България е някъде на дъното и в други класации. Здравеопазването е за това хората да бъдат доволни от него. Проблемът е, че няма много тенденции да вървим нагоре. Ако въпросът е дали нещо може да се направи, отговорът е – да“, категоричен е лекарят. Той коментира и темата за пръстовите отпечатъци, с които пациентите се регистрират при постъпване в болница.

„При сегашното функциониране на системата, това само ще я затрудни. При всичките напъни за реформа и намаляване на престой, болниците са задължени да имат минимален срок за престой на пациентите. Дори да бъде излекуван, пациентът не може да бъде пуснат или трябва да се върне. Това е загуба на време, това е загуба на пари. Този минимален болничен престой дори се увеличи. Нямаме състояние, което да лекуваме по-малко от 24 часа, а имаме процедури за 15 минути. Пациентът обаче трябва да стои. Обикновено си тръгва, но после трябва да се върне. Това ли е реформата? Това са глупости“, категоричен е д-р Стефан Константинов.

По думите му недостатъчното финансиране на здравеопазването е проблем, но по-големият проблем е прозрачността. „Ние нямаме прозрачност тези пари как се изразходват. В НЗОК няма прозрачност как се вземат решенията. НЗОК разпределя парите по някакви свои правила. Това е един фундаментален проблем. Или държавата ще бъде във функцията на регулатор, или ще имаме много ясни правила как работи тази каса“, заяви бившият министър.

Той каза, че в момента има пълна либерализация при доставчиците и пълен монопол при този, който дава парите. „При монопола действат корупционните практики, лобитата и интересите. Аз съм бил министър, имал съм едни идеи, дал съм си сметка кое е реалистично и кое не. Чисто теоретично стигнах до идеята, че държавата ни е изключително слаба и проядена и от корупция, и от зависимости, не може тя да наложи сериозна воля в здравеопазването и по-скоро трябва да се върви по път, в който здравноосигурените да имат възможност пълно или частично да избират своите здравни осигурители, които след това да сключват директно договори с доставчиците на медицински грижи и по този път на пазара със специална защита на социално слаби и бедни, би било добре в България да се върви за развитие на здравеопазването. Това е истинска реформа, но за това въобще не става дума“, заяви Константинов.

Бившият здравен министър е на мнение, че държавата е неспособна да проведе реформа. „Ако се реши да се върви към либерализация на осигурителния модел, съм сигурен, че самият пазар ще си намери правилните решения. Ние сме имали много министри, имало е хора с идеи и намерения. За първи път виждаме министерство, което няма идеи и предлага някакви сурогати на идеи – отпечатъци и показни арести във Фонда за лечение на деца в чужбина. Това имитира реформа. Две години са достатъчно време човек да се ориентира и да види в каква посока ни водят“, подчерта д-р Константинов. Той каза, че наличието на Фонда за лечение на деца в чужбина показва, че в нашата здравна система нещо й куца и не е наред.

„Всички хора са осигурени, по закон държавата осигурява децата. Първо чисто теоретично – нали си имаме осигуровки, всичко се плаща, защо тези неща трябва да минава през някакъв специален фонд? Той показва, че системата не ни работи добре. Каквото и да си говорим, ясно е, че непрекъснато ще има все по-голямо желание хора да бъдат лекувани в чужбина“, добави бившият здравен министър.
Той каза, че при неговото управление голямата му болка за фонда е била липсата на пари. „Парите бяха свършили, а деца чакат да се лекуват. Дадохме възможност на хора от неправителсвения сектор да вземат участие във всички решения. Сега виждаме – точно тези хора, които бяха гаранти за прозрачността, в момента си подадоха оставките. Защо фондът стана повод за показни акции?“, каза д-р Константинов.

Медикът обясни, че една сравнително работеща структура, в която безспорно е имало какво да се подобри, попада в скандали и изниква въпросът защо се случва всичко това.
„Чувам различни неща – едното е, че се харчат много пари и трябва да спрат плащанията. Чувам и че става въпрос за битка за пренасочване на пациенти и скъпоструващи консумативи от болница на болница. Това е изключително опасно. За да знаем какво става там, вътре трябва да има външни хора. Директори на болници и лекари са свързани с министерството на здравеопазването“, убеден е Константинов.

Той каза, че следи гражданските протести и инициативи и посочи, че протестиращите искат оставката на директора. „Не е проблемът в директора, според мен. Той прави това, което му се нареди от министерството. Може би трябва да пренасочат исканията си към министерството“, каза лекарят.

Константинов коментира и темата за скандалите в медицинския университет и посочи, че в момента се води хибридна война между старто и новото ръководство. „Вероятно бившият ректор е омръзнал на много хора, включително и политически сили. Вероятно не е им целия в бяло. Интересно е как го даваш за пример, а в следващия момент този човек става най-черния. Упрекът ми тук е към медиите. Цялата работа е изключително жалка“, подчерта бившият здравен министът.

Чуйте целия разговор с д-р Стефан Константинов и неговия анализ за системата на здравеопазването в България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Държава ?! … Държава Днес у Нас ?! – Няма такова нещо ! , имаме Тепърва да Я Изградим. Ние. Всички. Заедно.
    – виа Двустъпковата !
    ….в чиито Работни Групи от Експерти – неминуемо ще има И по Здравеопазване.