вторник , 18 декември 2018
Начало / Код 11-13 / Д-р Станимир Хасърджиев: Случаят с жената, спасена от „Света Анна“ и връщана от други болници, показва доста проблеми в системата. Болният- клиент или пациент?

Д-р Станимир Хасърджиев: Случаят с жената, спасена от „Света Анна“ и връщана от други болници, показва доста проблеми в системата. Болният- клиент или пациент?

Лекари от болница „Света Анна“ в София спасиха живота на 43-годишна жена с рядка и тежка инфекция на очите. Преди да бъде хоспитализирана, няколко болници в столицата отказват да я приемат. Към този момент лечението на жената, която е здравно осигурена, струва над 10 хиляди, но по клинична пътека болницата е получила едва 420 лева. Темата , както и други здравни проблеми коментираха в студиото на КОД 11-13- доц. Желю Димов- началник на клиниката по лицево- челюстна хирургия в „Света Анна“ и д-р Станимир Хасърджиев- председател на националната пациентска организация.
Ето какво каза доц. Димов: Пациентката започва лечението в Кюстендил и колегите виждат,че положението се усложнява. Вдига 40 градуса. И колегите са повикали от „Пирогов“ лицев хирург и неврохирург. Те я консултират и я пращат в очна клиника в ИСУЛ. По рошени на близките на болната те решават да идат в „Александровска болница“.Там й отказват. И вече няма къде да я заведат и я водят в „Света Анна“. Приета е и се започва тройна антибиотична терапия“. Разликата между 420 лева , които са по клинична пътека и тези над 10 хиляди лева отиват на минус за моята клиника“.

Д-р Станимир Хасърджиев каза следното: „Ситуацията с тази жена показва много проблеми в системата. Първият- дали у нас има т.нар. „гайд лайни“ или консенсус за поведение при такива пациенти до и и на най-ниско ниво в системата. Това е огромен въпрос по всички специалности. Още се разчита на добрите знания на лекаря и добри му опит , за да се сети какво да прави при такива случаи“.

Повече от разговора- във видеото, а всичко от КОд 11-13- ТУК

Вижте също

Политическият анализатор Осман Октай: Всеки опит за детронирането на Нинова ще донесе негативи – дори и на Станишев. ДПС и Патриотите взаимно се подхранват

Политическият анализатор Осман Октай коментира в студиото на Код 11-13 най-горещите теми то родни политически …