понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Д-р Сергей Иванов: България още е страната на фалшивите хранителни продукти

Д-р Сергей Иванов: България още е страната на фалшивите хранителни продукти

Консумираме ли храни второ качество и има ли разлика в качеството на храните в западна и източна Европа. Верни ли са данните от последния доклад на Словакия за разлика в качеството и можем ли да разчитаме на качествени храни? Всички тези въпроси коментира в студиото на „Жива връзка“ д-р Сергей Иванов.

„За сега нещата остават малко неясни. По-скоро е говорене за сега, отколкото някакви реални факти“, коментира д-р Сергей Иванов по повод изследването на Словакия и Унгария. Той каза, че е попадал на едни и същи марки продукти, които обаче имат разлики в компонентния състав. „Дали това влошава качеството, все още няма изследвания“, смята Иванов.

„Поддържането на качеството на храните е отговорност на държавата. За България това е агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Адекватен контрол би било изследване на съответствието на етикетите и съдържанието. Дори и да се правят такива изследвания, те се държат в тайна“, коментира д-р Сергей Иванов. Експертът каза, че е по-лесно да се разбере какво се предлага на пазара в Англия, отколкото в България, тъй като в европейски държави се правят регулярно изследвания.

„Още сме страната на фалшивите продукти. Хващали сме доста млечни продукти, които са фалшификати – фалшиво сирене и краве масло. Не сме хващали вносни такива храни. Лошите храни, произвеждани в България, са много по-опасни. Много неясно е положението с месния сектор и производството на колбаси. Никой не иска да се занимава с този проблем. Имаме контролен орган с огромен бюджет, в който работят 2500 човека“, подчерта Иванов.

Той обясни, че миналата година България е подавала в европейската система предупреждения за опасни храни. Около 100 годишно се подават, а около 2 са българско производство. „Липсва политическа воля за контрол на храните. Има здрава връзка между бизнес и общински и държавни власти. Всичко това е за сметка на здравето на хората“, каза още той.

„България е малък износител на храни – изнасяме ограничени количества и още по-малко за ЕС, където контролът е силен. Повечето продукти се изнасят за Близкия изток. Имаме лоша слава при износ на пчелен мед, например. Сигналите са свързани предимно с използване на заместители, антибиотици или субпродукти в храните“, обясни експертът.

Той посъветва потребителите, ако си купуват продукти от нисък ценови клас, не трябва да се вярва, че те са качествени. Д-р Сергей Иванов подчерта, че е нужен контрол и призова потребителите да се информират и да бъдат бдителни при избора си на храни.

Чуйте целия разговор с д-р Сергей Иванов в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. кателина

    Агенция за безопасност на храните? Няма такава в България, ако има…..да се закрие! Няма и здрави хора!