понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Росен Димов: Турция върви към президентска република

Д-р Росен Димов: Турция върви към президентска република

Преподавателят по европеистика в Университета в Истанбул д-р Росен Димов коментира ситуацията в Турция след редовния доклад на ЕК за напредъка на страната в присъединителния процес, както и настроенията в съседната страна след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Д-р Димов каза, че живее от няколко години в Турция, но толкова много неща са се случили там, че му се струват като десетки години.

„За жалост, мисля, че опитите за протести са спорадични. Има страх, съвсем основателен заради явно откритото защитаване на позиция, която е различна от мейнстрийма. Всеки, който изказва някакво по-различно мнение или се опитва явно да критикува управляващите, може да бъде обект на атака. Дори без повдигнато обвинение, тук и в социалните мрежи, се следи и до два месеца може да бъде осъществено задържане без обвинение“, обясни преподавателят.

Той обясни, че гласовете на опозицията не са толкова силни и няма как да бъдат силни в тази ситуация. В същото време, неправителствените организации открито се страхуват да заемат по-твърда позиция и да я защитават отявлено, особено в ситуация на извънредно положение. „Може да бъде упражнен целия апарат на държавата с всички санкции и да бъдат застрашени техни основни права и свободи. Не е най-доброто време за протестиране и изразяване на позиция“, разказа д-р Росен Димов.

Той коментира и критиките в доклада на ЕК. Преподавателят обясни, че след обезглавяването на опозицията и тактическото налагане на една линия, е все по-трудно да се говори за демократичен дискурс.
„Турция се готви за референдум и подготовка към президентска република. Това показва ясния курс, който е поет. При последните чествания на различни официални празници, портретът на президента е наред с този на Ататюрк, чиято годишнина се чества днес. Ситуацията около опита за държавен преврат действа за затвърждаване позициите на правителството и президента. Всички атаки срещу опозицията, медии и граждански организации, показват, че посоката е ясна и неслучайно след време се роди тази идея за референдум. Създадени са всички предпоставки за овладяване на властта“, убеден е българинът.

„За жалост, ЕС тук е добил имидж на онзи, който размахва пръст и казва: „Ти си непослушен и виновен, вместо да съдействаш“. В момента има нужда от повече присъствие на европейските институции, които да съдействат за реформиране на институциите тук и да действат с нагледни примери – да покажат на турските граждани, че са тук да помагат, а не да критикуват“, смята Димов.

По думите му, въпросът с пътуванията на турски граждани в Европа не стои на дневен ред за обикновените хора. „Тук ситуацията е напрегната – заплаха на терористични атаки и извънредно положение чакат от всеки ъгъл. Не им е първата тревога да мислят за безвизовото си пътуване в Европа. Има и сътресения от икономически характер в момента“, обясни преподавателят. Той смята, че по адрес на държавите членки ЕС прилага двоен стандарт.

„Това е една политическа организация, в която решенията се вземат не толкова обективно, а по посока на динамиката на случващите се събития. България като страна между ЕС и Турция буквално и преносно може да играе много ключова роля“, убеден е Росен Димов.

Преподавателят по европеистика разказа и какви са били първите реакции след новината, че Доналд Тръмп е избран за президент на САЩ. „Веднага имаше поздравления и призив да предаде Гюлен и привържениците на терористичната му организация, оттам бе подет този възторг. Продължава да има доста критични нотки не само към фигурата на Тръмп, но и за отношенията на Тръмп и Турция. Знаете какво е отношението му към войната в Сирия“, добави още Димов. Той прогнозира повече динамика и събития и все по-малко предвидимост.

Чуйте целия разговор с д-р Росен Димов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …