четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Д-р Петър Марков: Ваксината срещу ебола е преминала клинични изпитания, но все още не е лицензирана

Д-р Петър Марков: Ваксината срещу ебола е преминала клинични изпитания, но все още не е лицензирана

В края на декември Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че разполага с ваксина срещи ебола. Болестта, която през 2013 г. покоси хиляди души в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Ваксината срещу ебола до момента е преминала клинични изпитания и е показала, че работи, но тя все още не е лицензирана и не представлява търговски продукт, заяви в предаването „Жива връзка“ д-р Петър Марков, епидемиолог в университетите в Лион и Оксфорд.

Плановете на СЗО са тази ваксина да се използва основно за превенция в контекста на епидемии, т.е. да се използва, когато на дадено място има епидемия, да се ваксинират хората, имали контакт с болните, здравните работници. Причините за това са, че все още не е известен имунитетът, който се постига с ваксината, както и рядкото възникване на ебола, коментира още епидемиологът.

Той изтъкна, че разработването на ваксината срещу ебола е започнала с особена интензивност при появата на епидемия в Западна Африка, т.е. преди около 2 години.

Ваксинна ефикасност е 100%, каквато досега не е постигана при много ефективни ваксини. Това е впечатляващо, допълни д-р Петър Марков.

Ебола се появява много рядко и неочаквано, на отдалечени места, така че колегите са имали и късмет, че са успели да тестват ваксинната ефективност, коментира още той.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …